Live-uitzending 20 april: PRRS: van landelijk belang tot aanpakken op het boerenerf
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/95/443/hoofdfoto_koppel_biggen_s_r__1.-detail.jpg)
Op gezondheidsgebied weet de varkenshouderij elk jaar toch weer stappen, en soms kleine stapjes, te maken en komt het niveau van diergezondheid telkens iets hoger te liggen. Toch zijn er nog uitdagingen en een van deze uitdagingen is Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS). Dat blijkt een hardnekkige vijand van de varkenshouderij te zijn. Ondanks de vele projecten in de afgelopen jaren blijft de virusziekte een bedreiging en vraagt net als Aujeszky destijds om een collectieve aanpak.
Collectieve aanpak
In de live-uitzending van Pig Business ‘PRRS: van landelijk belang tot aanpakken op het boerenerf’ legt Jean-Marie van Oort, directeur Topigs Norsvin Nederland in een video het belang van een gezamenlijke PRRS-aanpak uit. Hij ontfermt namens CoViVa over PRRS en ziet in de collectiviteit grote voordelen voor de varkenshouder. PRRS zorgt voor hoge kosten en is een belangrijke oorzaak voor secundaire infecties. Zonder PRRS is er een hoger rendement. Van Oort voorziet dat door onder meer blockchaintechnologie in te zetten en virtuele samenwerking PRRS effectief kan worden aangepakt en op termijn zelfs kan verdwijnen.
PRRS-vrije uitstroom biggen
De video is een opmaat voor de lezing van Anne Staadegaard, adviseur Gezondheid bij Topigs Norsvin. Zij gaat het belang van een goede PRRS-aanpak benadrukken. Voor Topigs Norsvin is PRRS bestrijding een belangrijk actieplan. De uitstroom van PRRS-vrije biggen zorgt immers dat de genetische potentie van biggen bereikt kan worden. Staadegaard zal uitleggen wat een PRRS-vrije uitstroom is, waarom het belangrijk is en hoe varkenshouders dit kunnen realiseren. Verder gaat ze in op de monitoring van PRRS op bedrijven, want door te meten weten een varkenshouder en dierenarts de PRRS prevalentie op het betreffende bedrijf in kaart te brengen. PRRS-virus is bovendien een zeer variabel virus, waarvan het genetisch materiaal continu verandert. Daarom is het ook belangrijk continu te monitoren.
Daarnaast zal Staadegaard ook uit de doeken doen wat een sequentie analyse of virustypering is. Sequentie analyse is onderdeel van een PRRS diagnose op het bedrijf en de diergezondheidsadviseur zal vertellen wanneer een dergelijke analyse op een varkensbedrijf noodzakelijk is. Ook gaat ze dieper in op externe bioveiligheid; zeg maar alles rondom het varkensbedrijf dat een bedreiging en risico vormt voor een PRRS-besmetting en uitbraak.
Kraamhokken en PRRS
Anke Verhaegen, dierenarts bij Zoetis, duikt tijdens de live-uitzeinding in de kraamhokken om te vertellen hoe een vermeerderaar PRRS-vrij biggen kan produceren op 10 weken. Daarbij is de wet van de vroege bescherming volgens haar essentieel. Waar Staadegaard uitleg gaf over externe biosecurity zal Verhaegen zich richten op de interne biosecurity van de kraamhokken, rondom het spenen en ook de periode daarna. Het PRRS-virus houdt namelijk van vieze, vuile, broeierige en een warme omgeving. Hygiëne is dus cruciaal in de aanpak. Een belangrijke ontwikkeling bij de monitoring en analyse van PRRS op bedrijfsniveau is tegenwoordig de DIVA PCR test. Deze test kan onderscheidt maken tussen de aanwezigheid van een vaccin als ook de aanwezigheid van het veldvirus. Hiermee kan onder meer inzichtelijk gemaakt worden waar in het bedrijf het veldvirus voor komt en wat het effect van een vaccinatiestrategie is.
Praktijkervaring PRRS-aanpak
Uiteraard zullen er in de uitzending praktische tips worden gegeven waarmee een varkenshouder direct aan de slag kan. Die praktische tips worden niet alleen door de twee deskundigen gegeven; ook vermeerderaar Twan Voermans uit Oirlo zal door middel van een video een inkijk geven op zijn bedrijf en manier waarop hij PRRS aanpakt. Door jaren heen heeft hij een behoorlijke praktijkervaring opgebouwd, waarbij een vaccinatiestrategie de basis is. Ook zal hij via een internetverbindingen tijdens de uitzending vragen beantwoorden van kijkers.