Uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij bedrijf
Naast de kosten voor een uitbraak - € 126,- per zeug bij een acute uitbraak of € 3,77 per vleesvarken - is er ook steeds meer aandacht voor de rol die PRRS speelt bij het veroorzaken van andere ziektes 1,2. Want PRRS is een virus dat als het ware ‘de weg vrij maakt’ zodat andere ziekteverwekkers vat krijgen op het dier. Alle redenen voor u als varkenshouder om actief aan de slag te gaan met de bestrijding van PRRS.
- Stap 1: stel een doel
De eerste stap om te komen tot een aanpak van PRRS is het stellen van een doel. Stel uzelf hiervoor twee vragen: 1. Kan ik stoppen met het vaccineren van biggen en/of zeugen? 2. Wil ik alleen biggen veldvirus-vrij krijgen of het hele bedrijf? Op basis van de antwoorden kunt u het doel bepalen voor uw bedrijf.
- Stap 2: bepaal status
De volgende stap is om de huidige situatie in de stal te bepalen. Eerst moet in beeld worden gebracht bij welke leeftijdsgroepen het veldvirus circuleert. Daarnaast is het belangrijk de biosecurity, de indeling en looplijnen van het bedrijf en het management goed in kaart te brengen: wat zijn de kritische punten om virusoverdracht binnen uw bedrijf te voorkomen? Hoe kunt u eventuele insleep van nieuw virus voor zijn?
- Stap 3: Persoonlijk plan van aanpak
Maak een persoonlijk plan van aanpak. Met behulp van dit document kunt u uw persoonlijke route samenstellen om PRRS nu én in de toekomst te voorkomen.
Een van de belangrijke zaken in dit plan van aanpak is het voorkomen van virusoverdracht van zeugen naar biggen. Hierbij is het zaak dat de zeugen geen virus uitscheiden naar de biggen en de gelten via een goede quarantaine en adaptatie het bedrijf instromen. Vaccinatie van gelten en zeugen zorgt voor een lagere hoeveelheid virus en kortere uitscheidingsduur.
Vaak wordt er tegelijkertijd begonnen met het verminderen van virusverspreiding binnen de biggenstal. Belangrijke gereedschappen die we daarvoor in handen hebben zijn het (tijdelijk) vaccineren van de biggen om te zorgen voor betere bescherming en minder viruscirculatie en het optimaliseren van de biosecurity om de verspreiding van het virus te voorkomen. In een later stadium, als het veldvirus niet meer kan worden aangetoond, kunt u eventueel stoppen met de biggenvaccinatie.
Referenties:
1. Nieuwenhuis N, Duinhof TF, van Nes A. Economic analysis of outbreaks of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in nine sow herds. Vet Rec [Internet]. 2012 [cited 2020 May 3];170:225–225. Available from: http://veterinaryrecord.bmj.com/lookup/doi/10.1136/vr.100101
2. Nathues H, Alarcon P, Rushton J, Jolie R, Fiebig K, Jimenez M, et al. Cost of porcine reproductive and respiratory syndrome virus at individual farm level – An economic disease model. Prev Vet Med [Internet]. Elsevier; 2017 [cited 2019 Jun 9];142:16–29. Available from: https://www.sciencedirect. com/science/article/pii/S0167587716305517