Column: Vooruitzichten varkensprijzen zijn positief
Op zich staan we er op dit moment niet slecht voor, maar het kan altijd beter. De vooruitzichten zijn positief voor de varkenssector, maar dit komt nog niet door stijgende varkens- en biggenprijzen. Daar moeten we de komende weken met een onveranderde notering rekening mee gaan houden. Het aanbod in Nederland is daarentegen toch nog weer ruim zat. Varkens worden ook vlot aangeboden, zo is de indruk.
De hoop is dat in Duitsland de prijs na volgende week zal gaan stijgen
Echter, de export naar Duitsland is nog steeds niet op het niveau van eerdere jaren en dit daalt zelfs de laatste weken nog verder. We zitten nu op 40 procent van wat we normaal exporteren. Deze 10.000 extra varkens komen in Nederland aan de haak en in een week met één slachtdag minder wordt het dan lastiger om alle varkens geplaatst te krijgen. Gelukkig bieden sommige slachterijen hulp door op zaterdag te slachten. Voor dit ‘overwerk’ laten de slachterijen zich evenwel natuurlijk goed betalen. Natuurlijk, als je het krijgen kan waarom ook niet. Boerenvarkensprijs blijft gezien de huidige situatie op de markt gewoon op onveranderd staan en noteert 1,75 euro.
Toch is de situatie niet somber. De prijs staat op een redelijk niveau, maar we hebben te maken met Duitsland. Zoals geschreven: Het minder aantal slachtingen in Duitsland, maar ook de Duitse prijs, staan op een lager niveau en daarmee kunnen ze binnen Europa toch ook weer beter de concurrentie aan. Het is dus wachten op een stijging van de prijs bij onze oosterburen, voordat in Nederland de prijs ook weer noemenswaardig zal gaan stijgen. Wanneer dit gaat gebeuren, is de vraag. Volgens insiders de eerste weken nog niet. Duitsland slacht nu wel minder varkens, want ze hebben de varkens niet. Op Goede Vrijdag wordt er in Duitsland niet gewerkt en zijn er dus ook minder cijfers, maar volgend de VEZG is het slachtgewicht de laatste week weer verder gedaald met 0,2 kilogram tot 98,1 kilogram. De hoop is dat bij onze oosterburen de prijs na volgende week zal gaan stijgen en vanaf dat moment kunnen we hier ook verder naar boven.
De meest gunstige marktberichten komen uit Amerika
Alleen in Frankrijk stijgt de prijs een fractie, iets meer dan 1 cent in afgelopen week. Voor de rest is in Europa alles onveranderd; al wordt gemeld dat de varkens in Spanje stevig aan de prijs zijn. Als we op dit moment verder de wereld rondkijken, komen de meest gunstige berichten uit Amerika. Door corona vorig jaar is de zeugenstapel sterk verminderd. Het gevolg daarvan is dat er nu veel minder vleesvarkens zijn en dus stijgende prijzen. De Amerikaanse prijzen zijn zo hoog dat Europa nu beter kan concurreren op de wereldmarkt. Er komen ook meerdere berichten uit China en het is natuurlijk aan welke kant je staat of je ze wel of niet gunstig wil noemen. Het aantal zeugen neemt door de AVP daar weer fors af en er worden getallen genoemd van min 20 tot 30 procent. Dit gaat op termijn zorgen voor meer vraag naar vlees op de wereldmarkt en nu ze in Amerika ook minder varkens hebben om te exporteren, kon dit wel eens extra gunstig voor ons worden. Mits wij de AVP buiten de deur weten te houden. Vorig jaar hebben we gezien dat het mooie nooit heel lang standhoudt. Hopen dat dit nu beter gaat.
De vraag naar biggen is er zeker nog, maar niet tegen elke prijs
De biggenmarkt is bezig aan het bijkomen van sterk gestegen prijzen en daar waar de stijging het grootst was, moeten ze nu ook even een stapje terug doen. De vraag naar biggen is er zeker nog wel, maar niet meer tegen elke prijs. Vleesvarkenshouders kiezen er dan voor om de stal maar even een weekje leeg te laten. We weten dat het aanbod aan biggen iets oploopt en daardoor denken vleesvarkenshouders dat ze misschien volgende week wel biggen kunnen krijgen voor de gewenste prijs. De Boerenbiggenprijs blijft daarom onveranderd op 57 euro staan.
De beste vooruitzichten deze week zijn toch de dalende prijzen voor diverse voeders op de termijnmarkt. Speculanten die vaak voor stijgende prijzen hebben gezorgd, pakken nu hun winst en stappen eruit. Komende tijd zal dus de markt meer worden gestuurd door vraag en aanbod en ook nu China door de AVP minder aan de markt zal zijn, dalen ook hierdoor de prijzen van de diverse voeders.
Voor iedereen, die en positieve bijdrage levert aan varkens houdend Nederland, fijne paasdagen.