'De overheid moet de regie nemen bij stalbranden'
Het Actieplan Stalbranden 2012 – 2016 gevolgd door het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018 – 2022 hebben volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) niet het beoogde effect gehad. Zo is het gemiddelde aantal dieren dat per jaar omkomt bij stalbranden tussen 2012 en 2020 toegenomen. De OvV stelt in haar uitvoerige en redelijk genuanceerde rapport dat deze ontwikkeling moet worden gekeerd.
De vraag 'waarom heeft negen jaar gezamenlijk overleg niet geleid tot minder stalbranden?' is volgens Jeannette van de Ven, LTO Portefeuillehouder Gezonde Dieren, lastig om eenvoudig te beantwoorden. Aan de inzet van de partijen in de werkgroep Actieplan Stalbranden heeft het volgens haar niet gelegen. „Hoewel het risico op een stalbrand klein is, is de impact enorm. Het is echter lastig om te verklaren waarom onze inzet niet tot succes heeft geleid. Enerzijds is in weinig gevallen de oorzaak bekend. We kunnen dus moeilijk sturen op het voorkomen van stalbranden, omdat we niet weten waar de meeste branden door ontstaan. Daarnaast is er in de afgelopen tien jaar in toenemende mate geautomatiseerd, zoals robot, led-verlichting, klimaatregeling. Dat is allemaal elektra. En stofophoping leidt tot een verhoogd risico."
Er is tegenwoordig ook een verhoogde kans op explosie van mestgassen door emissiearme vloeren. Het gas hoeft daarvoor bijvoorbeeld maar in aanraking te komen met een vonkje van de mestrobot. „De technische innovaties dienen een doel, maar er is onvoldoende rekening gehouden met de brandveiligheid.” Het is volgens Van de Ven echter lastig te zeggen of dit meer branden veroorzaakt. In de afgelopen tien jaar ontstond een brand vooral bij werkzaamheden, maar dit is minder geworden.
Over de andere oorzaken van brand tast men in het duister. De werkgroep Stalbranden zit eigenlijk met de handen in het haar. „We zijn niet aan het einde van ons latijn. Maar het is duidelijk dat we te weinig invloed hebben kunnen uitoefenen. De grootste ‘bottleneck’ is dat alles op basis van vrijwilligheid gebeurt. De overheid moet dus meer regie nemen. Zowel in wetgeving als in stimuleringsregelingen. We moeten met elkaar kijken naar oplossingen. Bijvoorbeeld bij emissiebeperkende of dierenwelzijnsmaatregelen kijken wat deze technieken of methoden doen met brandveiligheid. Hiervoor is een integrale blik nodig.”
---
Lees het hele verhaal over de aanpak van stalbranden dit weekend in de regiokranten Agraaf, Stal en Akker, Vee en Gewas en Veldpost die op 9 of 10 april op de deurmat vallen. Klik hier om een gratis proefnummer voor één van de titels aan te vragen en hier om abonnee te worden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: John Claessens