Column: Varkensmarkt beweegt niet voor of achteruit
De varkensmarkt gaat niet achteruit en kan niet vooruit. Dit is kort gezegd waar de varkensmarkt nu staat. Het aanbod in Nederland is nog te ruim. Één uitvallende slachtdag afgelopen week en de problemen waar Van Rooi mee heeft, zijn hiervan de oorzaak. Echter, ook de verminderde export van varkens naar Duitsland is hier medeoorzaak van. Hoelang gaat dit duren, is dan de vraag.
De komende week kunnen we echter weer volle bak slachten
Over de problemen bij Van Rooi is moeilijk een antwoord te geven; al heeft het er alle schijn van dat deze net iets groter zijn dan eerder gesteld. De komende week kunnen we echter weer volle bak slachten. Dus zal het aanbod de komende weken geleidelijk minder gaan worden en dat is dan ook wel zeer prettig. Als je namelijk met varkens moet schuiven, is dat altijd lastig. De noteringen van onderdelen wijzen op een onveranderde prijs en dat maakt het dat de Boerenvarkensprijs onveranderd op 1,75 euro noteert.
De situatie in Duitsland is weinig anders. Met slechts 744.000 slachtingen, maar wel 0,3 kilogram hoger, heeft het er alle schijn van dat ook hier varkens zijn blijven liggen. Net als in Nederland is in Duitsland het uitvallen van slachtdagen medeoorzaak dat er varkens achterblijven. Daarnaast speelt ook mee dat er al een aantal weken te weinig personeel in de slachterijen is om vol te kunnen slachten. De komende weken lijken deze problemen zich wel op te lossen, maar dat weerhoudt Tönnies er toch nog niet van om ietwat druk op de prijzen te leggen. Niet dat dit hun veel gaat opleveren, maar stijgen, zit er dan ook even niet in. Jammer. Het is hollen of stilstaan en dat hebben we eerder gezien dit voorjaar. Als slachterijen er de rem op hebben staan, duurt het altijd even voordat er weer beweging in de prijs zit.
Nederland minder afhankelijk van Duitse export
Nederland is wat betreft export wel steeds minder afhankelijk van Duitsland. Vorige week werden slechts 8400 vleesvarkens naar Duitsland geëxporteerd. Dat is 70 procent minder ten opzichte van 2020. Als het echter om de prijs gaat, wordt er wel minder maar nog steeds naar elkaar gekeken. Het rondje Europa levert ook weinig op. Italië noteert een klein minnetje van 1 cent en Frankrijk doet een plus van 4 centen in de afgelopen week. De varkensprijzen stijgen in Amerika gewoon wel verder en staan inmiddels op 1,88 euro per kilogram. Ze hadden sinds 2015 niet meer op dit niveau gestaan.
Vleesvarkenshouders willen nog niet meer betalen voor biggen
De biggenmarkt houdt de prijzen stabiel; al is er nog steeds vraag naar biggen of anders gezegd het aanbod is niet ruim. De export had de prijs vorige week al naar beneden bijgesteld en hier zijn het de vleesvarkenshouders die nog steeds niet meer willen betalen. Volgende week maar eens kijken hoe de vleesvarkensmarkt erbij staat en of er al enige beweging in zit of dit dan nog invloed op de biggenprijs gaat hebben, valt dan ook nog te betwijfelen.