Aanbod van varkenshouderijen op vastgoedmarkt daalt van 55 naar 40
Covid-19 en de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest zorgden ervoor dat de varkensprijzen zakten. Het gevolg was dat het inkomen van varkensbedrijven in 2020 flink onder druk kwamte staan. De vastgoedmarkt voor varkenshouderijen kende daarom in 2020 weinig aanmeldingen en transacties. Het aanbod daalde van 55 naar 40.
De daling van het aantal bedrijven komt volgens NVM door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV-regeling). Bedrijven die meedoen aan de regeling worden niet verkocht door een makelaar. Ook voor de komende jaren kan de SRV-regeling zorgen voor een daling van het aantal transacties.
Grondprijzen stijgen
De agrarische grondprijzen stegen dit jaar met 2,7 procent naar 63.600 euro per hectare. In het eerste deel van 2020 daalden de grondprijzen. Doordat in het vierde kwartaal de prijzen sterk zijn gestegen, is de gemiddelde jaarprijs van 2020 toch hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van akkerbouwland is met 0,8 procent licht gestegen tot 71.200 euro per hectare. Grasland kende een hogere prijsstijging van 3,4 procent. Gemiddeld kostte een hectare grasland in 2020 58.400 euro.
De grondprijzen en de ontwikkeling van de prijzen zijn verschillend per landbouwgebied. Ook staan de grondprijzen rondom Natura-2000 gebieden door de stikstofcrisis steeds meer onder druk, schrijft NVM.
Meer mensen vertrekken naar platteland
Verder staat in het rapport dat mensen naar het platteland vertrekken vanuit de Randstad. Dit jaar is het aandeel van mensen uit de Randstad dat een landelijke woning kocht, gelegen in de rest van Nederland, verder toegenomen. In 2020 is dit aandeel toegenomen van 16 naar 18 procent. Dit zorgt ervoor dat de populariteit van landelijk wonen zich doorzet. In 2020 kocht bijna tien procent van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land.
In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in vijf jaar tijd. „Thuiswerken door corona heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de ingezette trend nu doorzet. De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna gehalveerd is”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk.
De prijs van landelijke woningen steeg ten opzichte van 2019 met 13 procent. Gemiddeld werd er eind 2020 voor een landelijke woning 613.000 euro betaald. Er werden 7.390 landelijke woningen verkocht in 2020, een stijging van 18 procent.