Voorkomen is beter dan genezen, geboortediarree zorgt voor forse schadepost
Diarree bij biggen in de kraamstal verloopt vaak heftig. Mede door de hoge mate van besmettelijkheid is de sterfte vaak hoog, stellen de varkensspecialisten en nutritionisten van ABZ Diervoeding. Volgens hen wordt geboortediarree in veel gevallen veroorzaakt door een E. Coli-infectie. De bacterie hecht zich aan de darmwand en produceert gifstoffen die de jonge biggen erg ziek maken. Dit uit zich in waterdunne mest die helder tot geel van kleur is en stinkt. De biggen sterven als gevolg van uitdroging. Naast een E. Coli-infectie is ook vaak Clostridium een boosdoener. Daarbij is de darmschade door gifstoffen zó groot dat de jonge biggen sterven, vaak binnen 12 tot 24 uur. Bij Clostridium is de diarree meer slijmachtig en kan soms bloed bevatten. Dit als gevolg van infecties aan de darmwand.
Factoren
Of een bedrijf vatbaar is voor kraamstaldiarree is afhankelijk van een samenspel van factoren. Door deze stuk voor stuk langs te lopen, kan een varkenshouder het tij keren en de problemen verminderen. Daartoe hebben de varkensspecialisten en nutritionisten tien praktische tips op een rij gezet.
Tien tips
Deze tien praktische tips zijn: hanteer strikte stalhygiëne en volgorde van behandeling, zodat andere kraamhokken niet besmet raken. Behandel de aangetaste tomen zo snel mogelijk met antibiotica, vraag daarbij de dierenarts om advies. Zet bij waterdunne diarree: extra waterbakjes met elektrolyten in het kraamhok. Zorg dat het biggennest droog en warm is. Bacteriën houden van nattigheid. Zet de vloerverwarming in het biggennest op de dag van werpen op 33 – 35 graden. Zorg voor een goede biestvoorziening door tijdens de dracht én rondom het werpen de juiste voerstrategie te kiezen. Zorg dat ook de jongste biggen de kans krijgen om biest op te nemen. Leg alleen biggen over als het niet anders kan. Laat iedere big eerst voldoende biest van de eigen moeder drinken (6 – 12 uur). Door zeugen tijdens de dracht te vaccineren worden de pasgeboren biggen beschermt via antistoffen in de biest. Bij ernstige diarree is het belangrijk om altijd de werkelijke oorzaak te achterhalen. Schakel op tijd een dierenarts in en doe eventueel aanvullend onderzoek. Pasgeboren biggen komen direct met de bacterieflora van de zeug in aanraking. Geef zowel de zeug als de biggen de juiste voedingsstoffen mee voor gezonde darmen en een extra hoge weerstand. Geef ook extra aandacht aan de voeding, het vaccinatiebeleid en de introductie van opfokgelten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: ABZ Diervoeding