Column: Weinig beweging op de varkensmarkt, België nodeloos stap terug
Net als vorige week valt er weinig beweging te bespeuren op de Nederlandse vleesvarkensmarkt. De noteringen komen niet van hun plaats, maar het aanbod is wel wisselend. Waar de een het nog over ruime voorraad aan varkens heeft, spreekt de ander over het: ‘We zijn er doorheen of komen er de komende week doorheen.’ De vleesvarkens wegen nog wel ruim boven 100 kilogram geslacht gewicht en dat is altijd nog zeer hoog.
In België zijn de varkenshouders weer het kind van de rekening
In de onderdelen van de vleesvarkens zit ook weinig beweging. De middels worden weliswaar 3 tot 5 centen goedkoper, maar de nekstukken gaan 3 centen naar boven. Al met al we weten waar we aan toe zijn. Op de plaats rust. Hetzelfde geldt ook voor Duitsland; al zijn de slachtaantallen wederom zeer laag. Nu zijn het er slechts 742.000 varkens en dat is 17,8 procent lager dan vorig jaar in deze periode en daarmee zijn er in Duitsland in de eerste 14 weken ruim 1.300.000 varkens minder geslacht. Ruim 10,4 procent; al zullen er de laatste weken wel wat varkens zijn blijven liggen. Het gaat in Duitsland echter toch wel hard achteruit.
Voor Nederland gaan de komende maanden door de opkoopregeling ook de slachtaantallen naar beneden, maar zeker geen 10 procent zoals in Duitsland. In België zijn de varkenshouders weer het kind van de rekening. Slachterijen maken daar weer dankbaar gebruik van de mogelijkheid om de prijs te laten dalen. Al is het maar 2 cent. Ze pakken ze wel. Daartegen stijgt de prijs in Frankrijk met 3 centen en in Denemarken met 4 centen en dat geeft mede aan waar de markt staat en dat lijkt dus niet verkeerd. Het blijft wachten op een verdere doorbraak en tot dan blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 1,75 euro.
Kijken we over de Atlantische oceaan naar Amerika dan zien we dat in heel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika de prijzen blijven stijgen. De VS staat nu zelfs al op 1,90 euro. In China daalt de prijs nog steeds en is deze beland op 3,10 euro, maar wel levend gewicht. Je kunt het ervoor doen.
Het biggenaanbod is nog steeds niet groot
De biggenmarkt is stabiel en dat is het hoogst haalbare de komende weken, zoals het nu lijkt. Het aanbod is trouwens nog steeds niet groot en de aantallen welke op export gaan, zijn ook nog steeds ruim. De meeste vermeerderaars onder ons zullen het misschien geheel niet erg vinden als dit voorlopig zo blijft. België is hier ook weer de vreemde eend in de bijt. Hier moet de prijs wel dalen met 2,50 euro, maar dit is natuurlijk door de daling van de vleesvarkensprijs. Spanje geeft ook een daling van 2,50 euro. Het seizoen loopt hier op zijn eindje. Biggen die nu worden opgelegd zijn slachtrijp na het vakantieseizoen; al heeft dit steeds minder zijn invloed in Spanje door de ruime exportmogelijkheden die dit land inmiddels heeft.
Politici, die het niet zo nauw met de waarheid nemen, worden aangepakt
Politici die met de laarzen in de varkensmest hebben gestaan, zijn er maar zeer weinig meer. Het maakt ook weinig uit of het nu gemeentelijk, provinciaal of landelijk is. Dit is natuurlijk een groot gemis, want de kans dat er over ons wordt steeds gepraat is steeds groter. Nu hebben we sinds een maand een nieuwe partij in Den Haag met Caroline als enige van die partij die zitting heeft in de Tweede Kamer.
Ik had als voorzitter NVV-Salland meerdere malen het voorrecht om met haar te werken en ik moet zeggen: Ze heeft nog niks verloren van de inzet waarmee ze toen voor de varkenshouders werkte. Het is er eentje van aanpakken en doorpakken. We moeten echter niet gaan denken dat het in een keer volledig anders wordt van wat eruit Den Haag komt. Het duurt namelijk even voordat het een stukje bij beetje kan worden bijgebogen, maar de eerste tekenen zijn gunstig. In ieder geval de politici, die het niet zo nauw met de waarheid nemen, worden aangepakt. We hebben misschien dan nog niet veel bereikt, maar het voelt zo goed.