Column: Komende weken blijft varkensprijs onder druk staan
Ja, we moeten weer inleveren met de varkensprijs. Niet omdat het moet, maar het kan. De slachterij dicteert de prijs de komende weken. Duitsland is in dit geval de aanstichter. Door corona worden er nog steeds weinig varkens geslacht. Wekelijks rond de 750.000 varkens waar vorig jaar de teller steevast op 900.000 dieren stond. Niet dat er nu heel veel varkens in Duitsland over blijven, maar het aanbod is en blijft aan de ruime kant. Al is het aanbod bij onze oosterburen ook zeker wekelijks 100.000 varkens minder. Bovendien gaan er vanuit Nederland geen 30.000 varkens over de Duitse grens, zoals in 2020, maar nog geen 8.000 vleesvarkens. Dit is een hele verschuiving.
Zelfs bij 25 procent lager aantal slachtingen daalt de prijs nog
Kijken we nog meer jaren terug, dan is het nog geen vijf jaar geleden dat Duitsland boven 1.000.000 slachtingen per week zat en nu slechts 750.000. Het aanbod is echter ook tegen dit lager aantal slachtingen te ruim en daarom daalt de prijs. Heel zwart-wit gezegd: Zelfs bij 25 procent lager aantal slachtingen daalt de prijs nog. Dat dit kan heeft maar één oorzaak en dat is dat de macht van de grootste slachterijen steeds groter wordt. Hun wil is wet.
Hoe is het in Nederland? Het aanbod blijft aan de ruime kant. De 22.000 vleesvarkens die normaal naar Duitsland zouden zijn gegaan, blijven nu hier. Dat blijft druk geven op het aanbod en dat heeft zijn invloed op de prijs. Waar Duitsland er afgelopen woensdag 8 cent van de prijs af heeft getrapt, deden de Nederlandse slachterijen die op woensdag hun prijs publiceren het met min 2 cent nog rustig aan. De indruk is wel dat de rest snel volgt en daarom kan de Boerenvarkensprijs niks anders dan ook naar beneden gaan en wel met min 6 centen naar 1,69 euro.
De vraag is, blijft het daarbij? De eerlijkheid gebied om te zeggen dat het antwoord ‘nee’ is. De verlaging in Duitsland komt zelden alleen. Een week verlagen is twee weken verlagen en we zien het aan de zeugenprijs. Tönnies deed daar 15 centen af en dat moet ook gebeuren met de varkensprijs. Dus de verwachting is dat de Duitsers woensdag weer een verlaging voor de kiezen krijgen van min 5 tot min 7 centen. Dit zal ten dele ook worden opgevolgd door de Nederlandse slachterijen.
Export naar Spanje kan Nederlandse vleesvarkensmarkt ontlasten
Al met al een stap terug en hopelijk valt het hier mee, omdat de situatie in Nederland een stuk beter is dan in Duitsland. In de rest van Europa is het meest onveranderd. België is er natuurlijk als de kippen bij om Duitsland te volgen. Het vreemde is echter dat er afgelopen week wel varkens vanuit Nederland naar België gingen. De komende weken konden er ook weleens varkens vanuit Nederland naar Spanje gaan. Door het steeds groter wordend prijsverschil wordt dit aantrekkelijk en daarmee wordt de Nederlandse markt weer snel ontlast van het overaanbod.
Frankrijk heeft er zin aan. Daar kunnen ze wel een dikke plus erbij schrijven van 5 centen. De Europese markt is dus zo slecht nog niet en dat gaf de onderdelenprijs in de afgelopen week ook wel aan. De meeste onderdelen waren onveranderd en ook daar zal deze week wel verandering in komen, want ook deze zal de varkensprijs wel gaan volgen.
Boerenbiggenprijs blijft vooralsnog onveranderd
Op de biggenprijs komt er nu ook druk op. Sommige landen verlagen, omdat ze de varkensprijs ook hebben verlaagd en natuurlijk daalt de prijs van de export. Het aanbod is echter zeker niet groot. Dus als je puur naar vraag en aanbod kijkt, is een onveranderd het meest voor de hand liggend en dat doet de Boerenbiggenprijs dan ook op 57 euro, maar wetende dat het volgende week wel naar beneden zal gaan. En toch ben en blijf ik positief, ondanks de dip deze en komende weken, want de varkensmarkt staat er zeker niet slecht voor en vooral niet als het Duitsland de komende periode lukt om weer naar China te mogen exporteren.