Poolse varkenshouders stoppen door varkenspest en slechte marktvooruitzichten
Volgens een analyse van de Gobarto Group, één van de grootste vleesverwerkers van het land, is in de Poolse varkenshouderij als gevolg van verschillende crises een structurele verandering op gang gekomen. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben ongeveer 23.000 varkenshouders gestopt; dit komt overeen met ongeveer twintig procent van alle varkensboeren in Polen.
In de totale aantallen varkens die het land heeft zijn de stoppende varkenshouders niet echt merkbaar, omdat het met name kleine bedrijven en particuleren met maximaal vijf dieren zijn die afscheid namen van hun dieren.
Varkenspopulatie kleiner dan in lange tijd
De Poolse varkenspopulatie bedroeg in april ongeveer 10,2 miljoen dieren. Volgens Gobarto is dit een daling van bijna 10 procent ten opzichte van het niveau van eind 2020. Ook is de tien miljoen de helft van halverwege de jaren zeventig, toen de Poolse varkenshouderij zijn hoogtepunt bereikte van dieraantallen.
AVP en Covid-19 versnellen structurele verandering
Volgens het slachthuis is het vertrek van zoveel varkenshouders het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP), die nog steeds hoogtij viert in het land. Ook de coronagerelateerde lage winstgevendheid van de varkensproductie van het afgelopen jaar speelt een rol.
Volgens Gobarto hebben de prijzen voor vleesvarkens, die onlangs weer zijn gestegen, geen trendverandering veroorzaakt. De marktanalisten van het bedrijf gaan ervan uit dat de stemming onder de varkenshouders voorlopig slecht zal blijven door de aanhoudend hoge voerkosten en onzekere marktvooruitzichten en dat nog meer varkenshouders de komende maanden de handdoek in de ring zullen gooien.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Mikołaj Grycuk, Wikimedia
Bronnen: ISN, Gobarto