logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenWUR gaat wereldwijde varkensvleesproductie onderzoeken: 'Om te kijken wat we bijvoorbeeld uit andere landen kunnen leren'

WUR gaat wereldwijde varkensvleesproductie onderzoeken: 'Om te kijken wat we bijvoorbeeld uit andere landen kunnen leren'

De Wageningen Universiteit (WUR) gaat samen met andere internationale partners een online database creëren met informatie over de wereldwijde dierlijke productie, waaronder de varkensvleesproductie. Op maandag 26 april is gestart met het verzamelen van de data door middel van een online vragenlijst, die is samengesteld aan de hand van vijf thema’s: rassen, kuddestructuur, productiviteit, voer en huisvesting en mestsystemen. Met de data die de boeren van over de hele wereld aanleveren wil de WUR de stap naar toekomstbestendige kringlooplandbouw makkelijker maken.

Het Circular Food Systems (CiFoS) team van de Wageningen Universiteit voert het onderzoek samen uit met onderzoekers van onder andere de Wereldbank, CSIRO (Australië),FiBL (Zwitserland) en RISE (Zweden). „We merken gewoon dat er heel weinig bekend is over de dierlijke productiesystemen over de hele wereld”, zegt betrokken onderzoeker Hannah van Zanten van de Wageningen Universiteit. „Momenteel ben ik een model aan het bouwen om Nederlandse boeren te helpen met de transitie naar kringlooplandbouw. Ik merk gewoon dat er heel veel verouderde data is van over de hele wereld. Dat is de reden dat we met deze database willen starten.”

De initiatiefnemers roepen onderzoekers, beleidsmakers, boeren, bedrijven en iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van dierlijke productie wereldwijd op om te helpen bij het realiseren van de database. Dit kan door middel van het invullen van een online vragenlijst die een paar maanden openstaat en internationaal wordt verspreid. Met de resultaten wil de WUR inzichten geven aan boeren. „Hoeveel reststromen worden er bijvoorbeeld in Australië gegeven aan de varkens en hoeveel is dat vergeleken met Nederland”, noemt Van Zanten als voorbeeld.

Maar de omstandigheden zoals het klimaat en de huisvesting in andere landen kunnen toch heel anders zijn dan in Nederland, kun je dan de informatie wel vergeljiken met ons land?

„Ja dat klopt. Het doel is in eerste instantie om te kijken naar hoe er in andere landen wordt gewerkt. Een soort kijkje in de keuken. Uiteindelijk willen we de dialoog met de boer aangaan en kijken wat we bijvoorbeeld uit andere landen kunnen leren om in ons land de stap naar kringlooplandbouw te vergemakkelijken. Ik snap de zorgen van boeren die denken dat het delen van bepaalde data voor hun uiteindelijk weer kostprijsverhogend kan werken, maar dat is absoluut niet onze bedoeling. We focussen ons op het vergaren van inzichten en dat moet samen met de boer gebeuren, niet met de wijzende vinger naar de boer.”

Over het delen van data is momenteel veel discussie binnen de varkenshouderij. Als ik mijn gegevens deel, wat gebeurt er dan mee?

„Ik snap de zorgen van dat je niet weet wat er precies mee gebeurt. We hebben daarom ook bewust bepaalde dingen vaag gehouden. We hadden eerst een hele gedetailleerde vragenlijst en bij voer vroegen we bijvoorbeeld dan naar alle ingrediënten. Daar hebben we bijvoorbeeld 'granen' van gemaakt en het dus algemener ingestoken. We hanteren ook het privacybeleid van de WUR en hebben een duidelijk privacystatement in de survey waarin we het een en ander uitleggen. De data zal ook nooit met derde partijen gedeeld worden.”

Als ik mijn data deel, kunnen geinteresseerden dan op individueel niveau zien hoe ik mijn dieren houd?

„Nee. Het is ook afhankelijk van hoeveel deelnemers er meedoen. We kunnen bijvoorbeeld in Nederland op provinciaal niveau bepaalde data laten zien of per land. Het is nog niet duidelijk hoe we dat gaan doen want dat ligt ook aan de animo die er is om hieraan mee te doen. Ik hoop op een grote deelname want dat helpt ons het beste met het inrichten van de database.”

Bekijk hier de vragenlijst

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top