Column: Pas na Pinksteren komt de opleving van de varkensprijs
Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar afgelopen week was het in varkensland toch niet zo slecht als eerder werd verwacht en gezegd. Met name in Duitsland, waar de correctie van de varkensprijs begon, werd het al snel duidelijk dat dit eenmalig was. De voorraad aan varkens was in Duitsland zeker niet zo groot als werd gedacht. Met bijna 890.000 slachtingen was het overaanbod snel weg en door een dalend slachtgewicht van 0,3 kilogram is het ook duidelijk: De varkens zijn er niet.
Nederland heeft nog steeds een voorraad varkens
In Nederland is de situatie toch wat anders. Er is nog steeds een voorraad aan varkens. Niet elke handelaar kan leveren wat hij graag wil. De komende week waarin de meest slachterijen een volle week kunnen slachten, zal het aanbod toch ook weer afnemen. In cijfers: Week 14 en 15 respectievelijk 257.000 en 265.000 slachtingen en week 16 weer 338.000 slachtingen. De slachtgewichten lagen op 100,7 kilogram in week 14 en 100,9 kilogram in week 15. Daarop daalde het gewicht, want in week 16 lag dit op 99,6 kilogram en dat geeft wel aan dat we hier weer de goede kant op gaan. Maar we zijn er nog niet. Nu de Duitsers afgelopen week niet meer verlaagden, was de mogelijkheid om te verlagen ook in Nederland verdwenen. Gelukkig had de Boerenvarkensprijs het vorige week goed in geschat en kunnen wij de Boerenvarkensprijs deze week onveranderd houden op 1,69 euro.
Nu ga ik even weer in mijn glazen bol kijken om te voorspellen wat er de komende weken gaat gebeuren. Het blijft evenwel voorspellen. De markt blijft de markt, maar voor de komende weken verwachten we weinig beweging. De Duitse Teleporc deed dan wel een plus 1 cent en alle varkens werden verkocht, maar voor de komende weken vallen er toch wat slachtdagen uit en blijft het lastig om elk varken op tijd aan de haak te krijgen. Dit is met name in ons land het geval en zal de positieve verrassing, als die er komt, uit Duitsland moeten komen.
Rondje Europa. Denemarken gaat na een weekje onveranderd toch verder met stijgen en doet dat ditmaal met 2,7 centen. Frankrijk stijgt al tien weken op rij en deed dit afgelopen week met ruim 6,5 centen. Italië zet al vijf weken lang elke week een stapje terug met 1 cent. Spanje is al vijf weken onveranderd en exporteert nog steeds op een interessant hoog niveau. Al met al, het lijkt niet verkeerd. Voor de maand mei tot de Pinksteren zal de varkensprijs min of meer onveranderd blijven om vervolgens naar boven te gaan. Nog even een prijs om van te watertanden, Amerika ging van 1,98 euro naar 2,10 euro.
Biggenmarkt moest ook even mee naar beneden
Dat de biggenmarkt naar beneden moest, daar was geen ontkomen meer aan. Er is in die daling echter nog wel verschil hoe hoog je notering stond of staat. De Boerenbiggenprijs zal nooit de hoogste exportprijs zijn, maar ook niet de laagste weggeefprijs. Dus wie hoog stond, moet hard dalen. De Boerenbiggenprijs daalt deze week met 3 euro naar 54 euro. Door de daling van de varkensprijs is de bereidheid om veel voor de biggen te betalen fors afgenomen door met name de exporteurs. Dat zie je terug in de verschillende biggenprijzen. Als je kijkt naar vraag en aanbod worden biggen gemakkelijk geplaatst en dat maakt dat we verwachten dat we de komende weken ook niet veel meer zullen dalen; getuige ook de onveranderde notering van de Duitse biggenprijs voor de komende week.
Hopen op snel meer ‘Boerenverstand’ in Den Haag
Het blijft een bijzonder fenomeen, Het gaat over gedupeerde gezinnen van de toeslagenaffaire en je praat alleen maar over jezelf. Hele debatten worden er gevoerd en nu de kruitdampen weer wat optrekken gaat iedereen zijn eigen weg weer en gaan we verder waar we gebleven zijn. Gelukkig hebben we Caroline. Die niet alleen haarfijn zegt, maar ook nog even duidelijk maakt dat je op een akker met distels eerst radicale maatregelen moet nemen. Of dit wat in Den Haag uithaalt, is de vraag. Met haar inzet wordt het echter wel duidelijk dat ze de stemmen, die ze gekregen heeft om daar te mogen zijn, verdiend heeft. Een aanwinst voor Den Haag zonder meer. Misschien moeten we wel hopen dat er door al het gesteggel nieuwe verkiezingen komen en er snel meer ‘Boerenverstand’ in Den Haag komt.