EU varkensvleesproductie en -export stijgt
In 2020 steeg de totale varkensvleesproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk (VK) met 1,3 procent ten opzichte van 2019. In haar kwartaalbericht over de varkenshouderij signaleert de Rabobank toenames in Spanje (+9 procent), Denemarken (+6 procent) en Nederland (+1 procent). Daar tegenover staan afnames van de varkensvleesproductie in Duitsland (-2 procent) en Italië (-12 procent).
Hogere productie
De Rabobank verwacht dat dit kwartaal de productie waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan het tweede kwartaal 2020. Toen zorgde Covid-19 in tal van Europese slachthuizen voor een flinke verstoringen van het slachtproces.
Situatie Duitsland
Momenteel is in Duitsland de situatie anders door de Afrikaanse varkenspest (AVP) en de importrestricties op Duits varkensvlees van landen buiten de EU. In de eerste twee maanden van 2021 werden in Duitsland 6 procent minder varkens geslacht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De slacht van geïmporteerde varkens (met name uit Nederland en Denemarken) nam zelfs met 64 procent af. Om de productie Eind vorig jaar werden minder biggen geplaatst om de productie te verlagen; de impact hiervan merkten we al in het eerste kwartaal van 2021. Nu de ‘Schweinestau’ die in 2020 door Covid-19 ontstond is weggewerkt, zijn er minder vleesvarkens beschikbaar. Ook de import van vleesvarkens uit Nederland en Denemarken nam af. In Nederland werden in het eerste kwartaal 2021 juist 6 procent meer varkens geslacht. Dit kwam vooral doordat er 49 procent minder vleesvarkens naar Duitsland gingen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast nam het gemiddelde slachtgewicht toe van 100 kg naar 101 kg. Ook werden minder biggen naar Duitsland vervoerd (-13 procent) maar die afname werd ruim gecompenseerd door een toename van de biggenexport naar Spanje (+66 procent).
EU-export
In januari 2021 steeg de export van varkensvlees uit de 27 EU-landen en het VK met 18 procent toe ten opzichte van januari 2020. De export naar China steeg met 17 procent. Door nieuwe uitbraken van de varkenspest blijft de importvraag vanuit China voorlopig stevig. De tweede helft van dit jaar verwachten de Rabobank specialisten echter dat de Chinese varkensstapel sneller herstelt waardoor de vraag afneemt. Ook bepalen de verschillende prijsniveaus op de mondiale markt in hoeverre de hogere exportniveaus uit de EU worden volgehouden.
Nederland
Nederland exporteerde in januari 2021 zo’n 46 duizend ton varkensvlees naar China. Dit is een toename van 27 procent vergeleken met januari 2020. De Spaanse export was zelfs meer dan dubbel zo hoog ten opzichte van een jaar geleden. Door het Chinese importverbod op Duits varkensvlees zochten Duitse exporteurs naar andere markten, zoals Hong Kong. De Duitse export naar Hong Kong steeg dan ook van twee duizend ton in januari 2020 naar 14 duizend ton in januari 2021.
Prijzen
Hoewel de prijzen voor vleesvarkens in de EU in maart 2021 omhoog schoten, zijn de EU-prijzen in de afgelopen weken weer gestabiliseerd en liggen nu rond 1,56 euro/kg. Dit is 15 procent lager dan in dezelfde periode in 2020. De tijdelijke opleving van de prijs kwam door het krappe aanbod in Duitsland. Nu het aanbod weer wat ruimer is en de slacht in Duitsland nog steeds beperkt is door Covid-19 verwacht de Rabobank de komende weken druk op prijzen, vooral in Duitsland en Nederland. De huidige prijsniveaus worden ondersteund door de vraag uit China. Hogere voerkosten tasten echter mogelijk de marges aan.
Afhankelijkheid China
Op dit moment zijn de 27 EU-landen en het VK afhankelijk van de export van ongeveer 5,1 miljoen ton varkensvlees. Hiervan ging in 2020 zo’n 65 procent (3,3 miljoen ton) naar China. Spanje was de belangrijkste leverancier aan China met 1,3 miljoen ton varkensvlees. Voor de komende jaren verwacht de Rabobank op de wereldmarkt een toename van het varkensvleesaanbod. Dit met name door een hogere productie in landen als Amerika, Brazilië en Rusland. Daarentegen zal de vraag vanuit China afnemen door een verwacht herstel van de varkensstapel na de AVP-crisis.
Druk op EU-vleesmarkt
Momenteel is Europa wat betreft varkensvlees voor 121 procent zelfvoorzienend. Dit percentage zal waarschijnlijk dalen door de krimp van de Europese varkensstapel. Deze krimp zal niet alleen in Nederland maar ook in andere EU-lidstaten, zoals Duitsland, plaatsvinden. Aan de andere kant verwacht de Rabobank in Spanje nog een verdere groei. Maar dat de druk op de vleesmarkt binnen Europa zal toenemen, bij herstel van de Chinese varkensstapel, staat volgens de de Rabobank vast