Moederbedrijf Albert Heijn en anderen manen Brazilië tot actie vanwege omstreden ontbossingswet
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat illegale ontbossing in het Amazonegebied wordt gelegaliseerd. De nieuwe wet beschermt Brazilianen die illegaal bomen kappen en de grond vervolgens inzetten voor landbouwdoeleinden, zoals sojateelt.
39 internationale bedrijven uit de voedselindustrie, waaronder de Duitse Aldi en Lidl, uiten hun bezorgdheid over de wet door middel van een open brief aan het Braziliaanse parlement. Ook Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, is een ondertekenaar. „We beschouwen de Amazone als een vitaal onderdeel van het aardsysteem dat essentieel is voor de veiligheid van onze planeet. Ook is het een cruciaal onderdeel van een welvarende toekomst voor Brazilianen en de hele samenleving", zo valt te lezen in de brief.
Ontbossing hoogste niveau sinds 2008
In 2020 steeg de ontbossing in het Amazonegebied tot het hoogste niveau in twaalf jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE. Tussen augustus 2019 en juli 2020 ging 11.000 vierkante kilometer van het regenwoud verloren. De ondertekenaars benadrukken dat hoge aantal en het aantal bosbranden. „Tegelijkertijd hebben we geconstateerd dat de doelstellingen om deze te verlagen, evenals de beschikbare handhavingsbudgetten om deze te realiseren, in toenemende mate te ontoereikend zijn”, schrijven ze.
Kritiek niet nieuw
Het is niet de eerste keer dat de organisaties kritiek hebben op het ontbossingsbeleid van de Braziliaanse president Bolsonaro. Ook vorig jaar dreigden de organisaties al maatregelen te nemen tegen Brazilië vanwege hetzelfde omstreden wetsvoorstel. Die werd toen teruggetrokken, maar staat nu dus weer op de agenda in de Braziliaanse senaat.
Als de wet wordt aangenomen, vrezen de briefschrijvers voor snellere ontbossing in het Amazonegebied. Als reactie daarop dreigen de bedrijven met het nemen van stappen tegen het land : „Als deze of andere maatregelen die de bestaande bescherming van het regenwoud ondermijnen echter in de wet worden omgezet, hebben we geen andere keus dan onze steun en gebruik van de Braziliaanse toeleveringsketen voor landbouwgrondstoffen te heroverwegen."
Volgens een woordvoerder van Ahold Delhaize is er niet gelijk sprake van een boycot van bepaalde producten zoals bijvoorbeeld vlees of grondstoffen zoals soja. „Het belangrijkste doel van de brief is om de specifieke wet niet tot stemming te laten brengen. Een boycot is nog ver weg omdat we eerst pogen de regering tot andere inzichten te brengen (samen met andere stakeholders en overheden). Mocht het zover moeten komen, dan wordt er tussentijds gekeken wat dit in zou kunnen houden. Kortom, er is nog geen concrete sprake van een boycot en ook niet om welke grondstoffen en producten dit zou gaan."
Mes snijdt aan twee kanten
NOS-correspondent Marc Bessems zegt dat de agrarische sector in Brazilië aan de ene kant blij is dat Bolsonaro de strikte milieuregels versoepelt, maar dat de ontbossing aan de andere kant leidt tot veel kritiek van handelspartners. „De landbouwsector is bang dat we in Europa besluiten geen Braziliaans vlees te eten", aldus Bessems. „Er is angst voor het slechte imago van Bolsonaro en ook voor boycots, zoals door die groep bedrijven met Ahold Delhaize. Daarom wil de sector dat de president meer gaat doen om het milieu te beschermen."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Stefan Buning
Bronnen: NOS, Retail Soy Group