'Actie supermarktketens tegen ontbossing Brazilië goed voor Nederlandse veehouderij'
De internationale voedingsketens roepen het Braziliaanse parlement op om tegen een wet te stemmen die illegale ontbossing mogelijk maakt. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat illegale ontbossing in het Amazonegebied wordt gelegaliseerd. De nieuwe wet beschermt Brazilianen die illegaal bomen kappen en de grond vervolgens inzetten voor landbouwdoeleinden, zoals sojateelt.
Positief signaal
Henk Flipsen van Nevedi, koepelorganisatie voor diervoerbedrijven, ziet de druk die de voedingsketen uitoefent op het Braziliaanse parlement als een positief signaal. „De Nederlandse voerindustrie loopt voorop wat betreft de inkoop van duurzaam geteelde soja waarbij geen ontbossing plaats vindt. Al onze soja wordt ingekocht met een duurzaamheidscertificaat. Daarmee zitten wij op een lijn met de wensen van de maatschappij en de voedingsindustrie. Wanneer Nederland en andere West-Europese landen stoppen met het gebruik van soja, betekent dat het einde van de duurzame teelt van soja in Zuid-Amerika. Andere landen zijn namelijk niet bereid te betalen voor duurzame soja, waardoor boeren die nu duurzaam produceren over zullen stappen naar de traditionele teelt. Met als gevolg meer ontbossing in plaats van minder.”
Gelijk speelveld nodig
Tegelijk ziet Flipsen ondernemers in de sector negatief reageren op het signaal van de voedingsindustrie om in het uiterste geval zelfs landproducten uit Brazilië te boycotten. Aan de ene kant begrijpt hij dat wel. „Boeren zien het als bedreiging, en vrezen dat het prijsverhogend zou werken op bijvoorbeeld de aankoop van soja. Maar met het feit we voorop lopen met duurzame soja staat de Nederlandse veehouderij sterk. Nevedi probeert ook andere Europese landen te overtuigen alleen nog gebruik te maken van gecertificeerde soja. Als de druk van de voedingsindustrie helpt om de sojateelt te verduurzamen en daardoor meerdere landen zouden overschakelen op duurzaam geteelde soja, krijgen we meer grip op de duurzame teelt van soja en creëer je veel meer een gelijk speelveld wat weer gunstig is voor de Nederlandse boer”, legt Flipsen uit.
Frustrerend rapport
Flipsen geeft aan dat het tegelijk best frustrerend is als een rapport van de Wereld Natuur Fonds (WNF) verschijnt waarin de Nederlandse diervoerindustrie wordt aangewezen als de veroorzaker van de ontbossing. „De Nederlandse diervoederproducenten hebben samen met de overheid en ngo’s, waaronder het (WNF), juist afspraken hebben gemaakt, die moeten bijdragen aan het verduurzamen van de sojateelt wereldwijd. In plaats dat we daarvoor beloond worden, krijgen we steeds het tegenovergestelde te horen. Ons positieve verhaal zou veel meer in de landelijke media gehoord mogen worden.”