POV wil hamburgers bakken voor 'vegastudenten' TU Delft
De universiteit van Delft meldde vorige week dat het start met een vegetarische kantine. Daarmee is het de eerste universiteit van Nederland die geen vlees meer verkoopt aan de studenten. De pilot start op de faculteit Bouwkunde omdat hier de vraag naar breder vegetarisch aanbod de afgelopen tijd sterk is toegenomen. De TU Delft doet dit project in het kader van duurzaamheid en met het doel om in 2030 CO2-neutraal en circulair te zijn.
Voedsel dat op de campus wordt genuttigd was in 2018 een van de drie grootste uitstoters van CO2 en andere broeikasgassen. „Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. „De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief.”
Kantine vol met frituurpannen
De POV verbaasd zich over de keuze voor de kantine met enkel vegetarische producten. Voorzitter Linda Janssen zette daarom een bericht op Facebook: 'Nog nooit ontnam een Universiteit haar leerlingen vrije keuze en gezonde voeding. Want dat is het. Ik ben heel benieuwd wat de studenten in Delft er zelf van vinden!? Als ik daar student was, dan zou ik geld inzamelen voor frituurpannen en de kantine vol zetten ermee, of dagelijks een frietkar buiten laten komen, of de kantine boycotten en afspraken maken over lunches via de plaatselijke supermarkt of slager. Het zijn zomaar wat ideeën'.
'Consument geen keuze meer'
Koert van Ittersum, hoogleraar Marketing en Consumentenwelzijn, vindt de keuze van de TU Delft 'niet verstandig'. „Om individueel minder vlees te eten, dat is heel simpel. Iemand kiest daar zelf heel bewust voor", vertelt hij aan EditieNL. „Maar om te zorgen dat een hele groep vegetarisch wordt, dat is een ander verhaal."
Mensen zitten volgens de hoogleraar vast in hun gewoontes, wat het creëren van gedragsverandering moeilijk maakt. „Je kunt je afvragen of het volledig verbannen van vlees nou de manier is om te bereiken dat mensen geen vlees meer eten. Dan heeft de consument geen keuze meer."
Volgend schooljaar
Janssen kreeg volgens de POV veel bijval op haar voorstel om hamburgers te gaan bakken voor de Delftse studenten. „Dat heeft ons gesterkt om die ‘hamburger-bakactie’ daadwerkelijk te gaan organiseren. Dat gaan we doen direct na de opstart van het nieuwe schooljaar. Op dit moment zijn de studenten nauwelijks op de universiteit vanwege de coronamaatregelen en heeft een actie dus weinig zin. Wij gaan verder met de organisatie en komen de studenten in Delft in het nieuwe schooljaar verwennen met heerlijke en gezonde vleesgerechten. Want welke jongere wil nou beperkt worden in zijn keuzevrijheid? En ook nog op basis van onjuiste informatie en framing. Daar laten wij het niet bij zitten."
Effect op klimaat
Diverse (milieu)organisaties schrijven in rapporten dat het eten van vlees bijdraagt aan CO2-besparing. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelde ook dat de halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren in heel Europa 'forse klimaatwinst' oplevert van tussen de 25 en de 40 procent. Stichting Agrifacts controleerde de cijfers en kwam uit op een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent in Europa, afhankelijk van de producten die men laat staan (kip, varken of rund).