Wereldwijd stappen gezet richting AVP-vaccin
Het Agricultural Research Service (ARS) agentschap van het Amerikaanse ministerie van Landbouw beweert dat wetenschappers een vaccin tegen het Afrikaanse varkenspestvirus hebben aangepast om te groeien in een cellijn. Dit betekent dat de vaccinproductie niet langer afhankelijk isvan levende varkens en hun verse cellen voor de productie van vaccins. Dit opent de deur voor grootschalige vaccinproductie.
Onsterfelijke cellen
De ontdekking is gepubliceerd in het Journal of Virology en maakt volgens de wetenschappers een einde aan een van de grootste uitdagingen bij de productie van een vaccin tegen het Afrikaanse varkenspestvirus. Het nieuw ontwikkelde vaccin, gekweekt in een continue cellijn. Dit wil zeggen dat de dode cellen geïmmortaliseerde of onsterfelijk zijn gemaakt, waardoor deze zich voortdurend of voor onbepaalde tijd delen. Dit heeft dezelfde kenmerken als een oorspronkelijk vaccin dat met verse varkenscellen is geproduceerd. Voor de ontwikkeling van een eventueel (kandidaat)vaccin tegen varkenspest werd traditioneel gebruikten we vers geïsoleerde varkenscellen, maar dit vormde een belangrijke beperking voor productie op grote schaal. Nu kan men de vaccineigenschappen behouden en tegelijkertijd het vaccin repliceren in laboratorium gekweekte celculturen. Het kandidaat-vaccin is inmiddels op basis van een continue cellijn getest bij varkens en veilig bevonden, waarbij de varkens tegen het virus werden beschermd. Er werden geen negatieve effecten waargenomen.
Filippijnen
De krant Manila Times schrijft dat het land met het testen van een vaccin zijn gestart bij tien bedrijven in de Filippijnen. Het experiment staat gepland voor twaalf weken en wordt wetenschappelijk onderbouwd. Het vaccin heeft zijn effectiviteit al bewezen in tests in andere landen. Er stierven minder varkens aan de dierziekte. Volgens het Fillipijns ministerie van Landbouw zou de succesvolle ontwikkeling een belangrijk instrument kunnen zijn in combinatie met reeds genomen maatregelen en aanvullende medicijnen, die een bewezen effect hebben bepaalde virussen.
Kenia test kandidaatvaccin
Ook in Kenia is het International Livestock Research Institute (ILRI) in Nairobi begonnen met eerste proeven om de effectiviteit van een kandidaat-vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) te testen. Eind 2020 kondigde de ILRI al aan dat voor de ontwikkeling gebruik zou worden gemaakt van de modernste technologie. De onderzoekers gebruiken de CRISPR-techniek om de ontwikkeling van een levend vaccin te versnellen. Met behulp van CRISPR identificeerden ILRI-wetenschappers vaccinkandidaten in iets meer dan een jaar, terwijl het bij oudere technieken vijf jaar kan duren om hetzelfde niveau te bereiken.
Ook in China gaat de zoektocht naar een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest door. Zoals het Chinese persbureau Xinhua meldde, is het testen van in totaal tien vaccinkandidaten begonnen.