Ondanks inhaalslag toch forse krimp Duitse varkensslachtingen Q1
In het eerste kwartaal van 2021 werden in Duitsland 13.43 miljoen varkens geslacht. Dit zijn 586.200 (4,2 procent) minder varkens dan in het eerste kwartaal van 2020. Deze krimp is groter dan in de voorgaande jaren. Deze aanzienlijke daling heeft twee oorzaken: een aanzienlijke krimp van de binnenlandse varkensstapel en een forse daling van de invoer uit de buurlanden, met name uit Nederland en België. De daling met 4,2 procent is des te opmerkelijker omdat in januari en februari de enorme varkensachterstand is ingelopen. Door de hogere slachtgewichten daalde de productie van varkensvlees ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020 echter slechts met 2,6 procent tot 1,31 miljoen ton.
Minder Nederlandse en Belgische varkens
Een van de redenen voor de daling van het aantal geslachte varkens was dat aanzienlijk minder varkens uit met name Nederland en België naar Duitsland voor de slacht werden gebracht. werden gebracht. Daardoor daalde het aantal in het eerste kwartaal van 2021 geslachte buitenlandse varkens met 489.000 varkens (-61,1 procent) tot slechts 310.700 dieren. Dit was vooral merkbaar in Noordrijn-Westfalen. Het aantal geslachte buitenlandse varkens daalde met 322.000 varkens, of 82,2 procent tot 68.500 dieren. Het totale aantal slachtingen daalde in deze deelstaat met 5,3 procent tot 4,42 miljoen.
Duits aanbod
De andere oorzaak van de aanzienlijk lagere slachtingen vormt het dalende aanbod aan vleesvarkens uit de Duitse stallen. Door de zeer lage prijzen hebben vleesvarkenshouders sinds september 2020 aanzienlijk minder biggen aangekocht uit Nederland en Denemarken. Daardoor waren begin dit jaar minder vleesvarkens slachtrijp. Verder daalt het aantal zeugen in Duitsland al jaren gestaag. Sinds september 2020 wordt deze dalende tendens nog verder versterkt. Zo lag het aantal geslachte zeugen ver boven het gemiddelde. De hieruit voortvloeiende sterke daling van het biggenaanbod en uiteindelijk ook de slachtrijpe varkens is nog niet terug te zien in de slachtcijfers over het eerste kwartaal. Dit zal volgens de ISN komende zomer wel duidelijk worden
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V.)