Column: Varkensprijs flink in de lift; centen worden stuivers
Overal in Europa gaat de komende week de prijs van de vleesvarkens naar boven en daarin zal Nederland zeker niet achterblijven, maar het gaat niet zo hard dan in het voorjaar. Het begon zoals al werd verwacht in Duitsland. Daar is Teleporc in twee weken tijd met 13 centen gestegen en de vleesvarkens slechts met 4 centen. Hier wordt voor woensdag aanstaande een forse inhaalslag verwacht van plus 8 centen. In Duitsland wordt door slachterijen zelfs een verhoging voorspeld van 15 centen in drie weken.
Zelfs België gaat mee met de verhoging met plus 6 centen
Nederland gaat mee. De vraag naar varkens is net als in Duitsland beter en ook hier dalen de slachtgewichten en stijgen de prijzen van de onderdelen. Nekstukken doen 8 tot 10 centen in de plus. De minste stijging is voor de trimmings: 3 tot 5 centen. Al de andere onderdelen zitten hiertussen in. Dan is dus een stijging van 5 centen van de Boerenvarkensprijs ruimschoots geoorloofd en daarmee komen we op 1,75 euro.
Voor de komende weken ziet de markt er best gunstig uit. De vraag is er weer, het aanbod wordt krapper en de Duitsers kondigen nog meer verhogingen aan. Of dit te maken heeft dat ze wellicht straks toch weer naar China mogen exporteren, is niet duidelijk geworden. Het perspectief is echter gunstig ook voor Nederland; al hebben we na volgende week weer een slachtdag minder. Als de prijs naar boven wil, hoeft dit evenwel geen probleem te zijn. Zelfs België gaat mee met de verhoging. Eerder volgden ze vaak trouw de Duitse prijs, maar nu verhogen ze met 6 centen. Hier is het nog meer nodig dan elders. Het is hun gegund. De Denen verhogen hun prijs voor de vijfde keer dit jaar. Dit keer met 4 centen en daar hebben ze dit jaar geen daling van de prijs gehad. Frankrijk deed het afgelopen week even rustig aan met een onveranderd, nadat ze twaalf weken op een rij de prijs hebben laten stijgen. Tot slot: Het vakantieseizoen zit er voor Italië en Spanje aan te komen en dan stijgen de prijzen van de varkens bijna automatisch. Hierin blijven ze ook dit jaar niet achter. Al met al gaan we weer mooi naar boven. Nu nog mooi weer erbij, dan komt het ‘mooi weer’ goed deze zomer.
Prijsstijging biggen in de komende weken mogelijk
De biggenprijs profiteert natuurlijk mee met de stijging van de varkensprijs, maar dit is dan slechts het aftoppen van het dalen van de biggenprijs. Het exportseizoen Spanje zit er weer op, dus die trekken niet meer hard aan de biggen. De gewone vraag en aanbod moeten daarom zijn werk weer doen. Het aanbod aan biggen is zeker niet groot, maar als de varkens in Duitsland werkelijk behoorlijke stappen naar boven zetten - en dit zal ook zorgen voor extra vraag naar biggen - dan weet je ook nog niet wat er de komende weken mogelijk is. Vooral als Duitsland zijn biggenprijs ook nog eens laten stijgen. De Boerenbiggenprijs wacht echter af en blijft bij een onveranderde notering van 53 euro; al lopen ze bij Pig Business wel heel ver vooruit door een plus 5 euro te noteren (noot redactie: foutieve notering herstel) .
Afrikaanse varkenspest lijkt rustig; alertheid moet blijven
Je hoort maar weinig meer van de AVP, maar laten we wakker blijven. Het aantal gevonden besmette zwijnen verdubbelt zich elke tien weken in Duitsland en dat is in getallen ruim vijftig besmette zwijnen per week. In Polen worden ook heel veel besmette wilde zwijnen gevonden en daar staat de teller voor dit jaar al op bijna 1400 zwijnen. Het opmerkelijke hiervan is dat bijna al deze varkens worden gevonden in het gebied tegen de Duitse grens aan. Dus in het grote gebied in het oosten van Polen wordt er geen moeite gedaan om deze varkens op te sporen en daarmee blijft het probleem van verdere besmetting zeer groot. Wat verder opvalt, is dat er het laatste jaar zich geen grote sprongen van het AVP hebben voorgedaan. Of dit het voordeel van het corona virus is geweest, is moeilijk te zeggen. Het lijkt het er wel op. Voor komende zomer als hopelijk het vakantie vieren weer mogelijk wordt, ook in het buitenland, zal daarmee de kans op verder verspreiding weer toenemen. Ik ben nog steeds niet overtuigd dat Nederland voldoende maatregelen heeft genomen. Daarmee blijft een potentieel gevaar op de loer liggen. Bekijk dit filmpje maar eens. Hierin wordt heel duidelijk dat menselijk handelen de grote stappen veroorzaken en de wilde zwijnen het vervolg doen.