De Zuid-Koreaanse universiteit maakt in cellen gekweekt varkensvlees
Het onderzoeksteam van de Zuid-Koreaanse universiteit heeft spierstamcellen van een varken geïsoleerd en deze cellen gestimuleerd om ‘in vitro’ te vermenigvuldigen om spierweefsel te maken dat op varkensvlees leek. Het team werd geleid door professor Park Sungkwon van de afdeling voedingswetenschappen van de University of Sejong en begon het project in 2018.
Varkensvlees gelijkend kweekvlees
De wetenschappers zeggen dat ze met deze stap de mogelijkheid kunnen openen om de fundamentele technologie voor de productie van op varkensvlees gelijkend kweekvlees verder te ontwikkelen. Kweekvlees is een alternatief eiwit dat kunstmatig wordt geproduceerd door spiercellen in vitro te kweken. Het celgebaseerd ‘vlees’ werd geproduceerd door spierstamcellen te kweken die uit de skeletspieren van varkens zijn geëxtraheerd om spierweefsel te maken dat lijkt op conventioneel vlees.
Betaalbaar kweekvlees
Uiteindelijk is het doel om deze technologie te verfijnen om tot een betaalbaar kweekvlees product te komen, maar voordat dit zover is, moet er nog veel meer onderzoek komen om het hele procedé te optimaliseren. De onderzoekers kunnen echter nog niets zeggen over de strucutuur en smaak van het kweekvlees. Het team heeft ook gewerkt aan het kweken van rundvlees en zal naar verwachting later dit jaar de resultaten van hun onderzoek publiceren. Het onderzoek is met steun van het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel, Industrie en Energie uitgevoerd in samenwerking met Seoul National University en Space F; een start-up gespecialiseerd in gekweekte vleesproducten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pixabay
Bron: Korea Economic Daily