Column: Stijging van stuivers blijft nog even aanhouden
Het gebeurt niet zo heel vaak dat er een slacht dag uitvalt en er toch meer voor de varkens wordt betaald, maar de komende week is er eentje. De Pinkstermaandag wordt er niet geslacht en dat geeft bij sommige handelaren toch direct het probleem: Krijgen we alle varkens geplaatst? Dat is soms lastig, maar Nederland krijgt toch wat hulp van onze oosterburen Duitsland. Zij vragen wat meer varkens dan ze de laatste maanden of zeg maar gerust het laatste jaar hebben gedaan. En met een plus 8 centen van de VEZG en ISN-notering afgelopen woensdag is voldoende stimulans om de Nederlandse notering verder omhoog te drukken.
Het aanbod nog ruim zat door het uitvallen van één slachtdag
We laten ons dan ook wel heel graag naar boven helpen en dus was er vrijdagmiddag al snel weer overeenstemming om de Boerenvarkensprijs nogmaals met plus 5 centen te laten stijgen en nu naar 1,80 euro te stuwen. Afgelopen week kon iedereen behalve Compaxo meekomen, maar of dit de komende week ook zo is, blijft toch nog de vraag. Er zijn geluiden dat de onderdelenprijs niet mee kan komen. Al zou dit voor een keer weinig uitmaken, omdat er bij de slachterijen voldoende marge zit. De prijzen van de onderdelen zijn echter in de afgelopen week ook met 5 tot 8 centen gestegen dus dit werkt dan ook weer voldoende mee om te komen tot een prijsstijging.
Zoals gezegd is het aanbod nog ruim zat door het uitvallen van één slachtdag en door nog steeds te weinig export van vleesvarkens. Ook het slachtgewicht zit weer boven de 100 kilogram. Dit alles zal dus geen reden zijn voor een verhoging, maar ook slachterijen kunnen cijfers lezen en ze weten dat het aanbod de komende tijd gaat dalen door de stoppersregeling en de grotere aantallen exportbiggen van deze winter. Duitsland deed afgelopen woensdag plus 8 centen, maar ook voor volgende week zit er weer een prijsstijging in. De Duitse Teleporc deed vrijdag nog plus 4 centen naar 1, 65 euro en staat daarmee dus 11 centen boven de feitelijke notering. Dat is 5 centen meer dan gemiddeld. Hieruit kan je afleiden dat er woensdag voor Duitsland een verhoging in zit van 3 tot 5 centen. Waarom noem ik 3 centen: Duitse slachterijen gaven eerder al aan dat ze 15 centen wilden stijgen en ze hebben de afgelopen twee weken 12 centen gedaan. België gaat met zijn ingezette inhaalrace vorige week nog even door. Een plus 6 centen voor de komende week moet overigens nog wel een vervolg krijgen om weer in de buurt van Nederland te komen. Denemarken verhoogt verder. Dit keer met ruim 5 centen. Daarentegen vindt Frankrijk het even genoeg en blijft op een onveranderd steken. Spanje en Italië zien uit naar de zomer en vooruitlopend daarop stijgen ze, al is het maar met 2 centen, toch verder.
Nederland staat hoger dan Duitsland in vergelijking met andere jaren
Hoe gaat het in Nederland nu verder na deze week? We denken dat we er met het stijgen nog niet zijn. Duitsland heeft immers nu al meer gedaan, maar Nederland staat ook hoger ten opzichte van Duitsland in vergelijking met andere jaren. Vorige week was de kop van de column: Centen worden stuivers. Het zou zomaar kunnen dat het nogmaals gebeurt.
We zitten aan de vooravond van een stijging van de biggenprijs
De biggenmarkt is hoopvol gestemd na de verhoging van de vleesvarkensprijs. Het aanbod is zeker niet groot en de animo wordt weer beter om op te leggen. Dit is zeker ook zo in Duitsland waar de VEZG de notering vrijdag al met 3,50 euro verhoogde naar 53 euro. Voor Nederland is dit net nog te snel, maar ook hier zitten we aan de vooravond van een stijging van de biggenprijs. De Boerenbiggenprijs blijft deze week nog onveranderd op 53 euro.