Voor wilde zwijnen giftig aas ontwikkeld in Australië
Bij proeven in Australië is met succes een nieuw giftig aas op de markt gekomen dat effectief werkt tegen wilde zwijnen. Uit proeven blijkt dat het nieuwe lokaas in staat is om 80 tot 100 procent van een rotte everzwijnen zonder pijn te doden. Grondeigenaren mogen het nu gebruiken om hele kuddes wilde zwijnen in één keer uit te roeien. Het nieuwe ontwikkelde aas, dat dodelijk is voor wilde zwijnen, maakt gebruik van het bewaarmiddel natriumnitriet. Het aas wordt samen met ander voedsel aangeboden in een speciale magnetische doos. Het aas heet Hoggone’ en wordt door ACTA op de markt gebracht.
Natriumnitriet
Natriumnitriet is het natriumzout van salpeterzuur. Het is een kleurloze tot witte of gele kristallijnen en hygroscopische vaste stof. Het is een toegelaten conserveermiddel in een aantal voedingsmiddelen met E-nummer: E250. Als conserveermiddel mag natriumnitriet enkel gebruikt worden in combinatie met natriumchloride. Het wordt gebruikt voor de bewaring van vlees, vis en kaas. Het remt de groei van de bacterie Clostridium botulinum, die botulisme veroorzaakt. Het bewaart ook de smaak en kleur van vlees of vis. In de geneeskunde is natriumnitriet een tegengif bij cyanidevergiftiging.
Niet verdragen
Volgens de ontwikkelaars kunnen varkens natriumnitriet niet verdragen vanwege de lage concentratie van een enzym. Wanneer de wilde zwijnen een bepaalde dosis van het aas uit speciaal ontworpen containers eten, verliezen zij het vermogen om zuurstof naar de hersenen te transporteren. De dieren raken vervolgens bewusteloos en sterven vervolgens zonder te lijden. Daarna breekt de actieve stof breekt snel af en laat geen giftige residuen achter in het milieu. Mensen en andere dieren daarentegen zouden het conserveermiddel veilig kunnen consumeren vanwege een natuurlijk voorkomend enzym.
Zonder vergunning
In januari is het aas in Australië goedgekeurd als gif. Grondeigenaren mogen het kopen en gebruiken zonder dat zij een vergunning nodig hebben. Boeren zien het aas als een integraal onderdeel bij het oplossen van het wilde zwijnenprobleem in Australië. Volgens het Australisch ministerie van Landbouw veroorzaken wilde varkens in het land elk jaar voor ruim 65 miljoen euro schade. Mocht de Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land zijn intrede doen, dan wordt die schade nog vele malen groter.