Column: Stijgen? We slaan een weekje over, maar de varkensprijs zal stijgen
De Duitse slachterijen vonden het afgelopen woensdag tegen alle verwachtingen in niet nodig om verder te stijgen. De vraag naar varkens bleef echter wel op peil en het aanbod is bij de Oosterburen helemaal niet zo groot. Dat blijkt ook nog eens uit een dalend slachtgewicht. Voor Nederland is daarmee de toon gezet en we komen dan al snel tot de conclusie dat ervoor ons niet veel anders opzit dan te volgen en daarmee blijft de Boerenvarkensprijs op 1,80 euro staan.
Dat de prijs van de vleesvarkens verder moet stijgen, is wel duidelijk
Is het hiermee dan direct kommer en kwel? Nee hoor, integendeel. De vraag naar vlees zal toenemen. Het BBQ-seizoen zal dit weekend volop van start gaan en nu de coronamaatregelen ten einde lopen, zal de bevoorrading van restaurants ook weer beginnen en daarmee de vraag naar vlees zal doen laten stijgen. Dat de prijs van de vleesvarkens verder moet stijgen, is wel duidelijk. Als we eens kijken wat het voer op dit moment kost, is een verder prijsstijging zeker geen overbodige luxe. In het verleden zijn er wel eerder forse voerprijsstijgingen geweest. Heel vaak komt het er hierop neer dat de varkenshouder het moet voorfinancieren en het wel weer goed komt. Maar ook nu geldt: Het of de varkensprijsstijging moet nog wel gebeuren.
Even terug naar Nederland. Nog steeds zijn er handelaren die niet alle varkens kunnen plaatsen. Soms doordat slachterijen even wat minder gaan slachten, doordat er een storing is en er extra onderhoud moet worden gepleegd. Je hoort het echter vaker dat varkens die niet in een concept vallen moeilijker te plaatsen zijn en daarmee word je steeds vaker gedwongen binnen een concept te produceren. Dit hoeft niet verkeerd te zijn als alle kosten maar betaald worden. Toch weten we dat ook hier concepten standaard worden en de toeslag op den duur vaak weer verdwijnt. In Nederland is het aanbod nog steeds ruim en het slachtgewicht ligt nog steeds boven 100 kilogram, maar ook hier geldt dat er een extra afzet in de komende weken is en daarmee verdwijnen de problemen vaak snel.
Kijken we even weer verder Europa in. Denemarken, België en Frankrijk houden het ook op een onveranderd, maar Spanje en Italië stijgen verder. Amerika is dan wel wat gedaald in prijs, maar zit nog steeds boven de 2 euro. Kijken we even naar de Chinese prijs - en daar begin ik me dan toch een beetje zorgen over te maken - deze is in vijf weken gedaald van 3 euro naar beneden 2,50 euro. Het aanbod neemt daar dus toe waar het ook vandaan mag komen.
Biggen liften mee op de stijging van de varkensprijs
De biggenmarkt lift even mee met de stijging van de varkensprijs. Het aanbod is zeker niet groot en de biggenexport ligt een 20.000 dieren hoger dan een maand geleden. Hiervan gaan er 10.000 biggen meer naar Duitsland gaan. Een mooie ontwikkeling en daarmee is er een voldoende basis voor de stijging komende week. De Boerenbiggenprijs stijgt met 1,50 euro naar 54,50 euro.
Landbouw moet problemen voor iedereen gaan oplossen
Eindelijk lente. Het heeft even geduurd, maar de zon schijnt nu dan toch volop en dat geeft snel een aangename temperatuur. Het lijkt er nu ook op dat de coronamaatregelen op zijn eindje lopen en dat moet gaan betekenen dat we een mooie zomer voor de boeg hebben. Voor de boeren in Nederland is er weer veel werk te doen en daar werd afgelopen week ook nog een extra schepje bovenop gedaan door de ‘eigen’ belangenbehartigers. Vreemd, heel vreemd, sectoren die jaren hun nek hebben uitgestoken om de problemen aan te pakken, mogen omdat ze zo goed zijn in het aanpakken van de problemen het voor iedereen op gaan lossen. Subsidieverslindende organisaties, die alleen wat doen als ze er rijkelijk voor betaald worden, hoeven alleen maar te blijven roepen dat er problemen zijn. Dit lijkt me voor Caroline (BBB) misschien wel het moment om aan de minister eens te vragen of de belangbehartiger (LTO) wel zoveel aanhang heeft dat ze dit mogen doen?