Minder vlees eten, maar wel meer produceren
Dit artikel wordt gebracht door de Makers van VORK - Kritische prik in de Voedselketen
Ruim twee jaar geleden publiceerde hetzelfde World Resource Institute (WRI) het rapport ‘Creating a sustainable food future’ met daarin een pleidooi voor duurzame intensivering van de landbouw. Alleen op die manier gaat het lukken om voldoende voedsel te produceren voor een groeiende en meer welvarende wereldbevolking. Blijven we op dezelfde voet doorgaan, dan moet het landbouwareaal groter worden en dat gaat ten koste van bossen en andere habitats. Ook stijgt daardoor de uitstoot van broeikasgassen.
De sleutel voor het verduurzamen van de landbouw is niet meer biologische landbouw, zoals de Europese Commissie bepleit in haar Farm-to-Fork strategie, noch het halveren van de veestapel, zoals door sommige Nederlandse politici wordt bepleit. Om te voorzien in de groeiende behoefte aan voedsel moeten we inzetten op innovatie en technologische vernieuwing in combinatie met beter management van de hele voedselketen om verspilling tegen te gaan. Niet halveren, maar innoveren dus.
Klimaatneutraal
Het probleem met zulke mondiale analyses is dat ze uitgaan van gemiddelden en geen enkel land of regio is gemiddeld. Zo is bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw gemiddeld wereldwijd zo’n 24% van het totaal, maar als we kijken naar landen als Denemarken of Nederland dan is dat 9%. Gezien de verschillen besloot het WRI om een analyse te maken van wat er nodig is voor een klimaatneutrale landbouwsector in Denemarken.
Dat kwam goed uit want dat is ook de ambitie van de belangrijkste Deense landbouworganisatie, de Danish Agriculture and Food Council. Hoewel de focus op Denemarken ligt, zijn de conclusies en aanbevelingen ook relevant voor andere geavanceerde landbouweconomieën, schrijft hoofdonderzoeker Tim Searchinger in een begeleidende blog. Als we naar de cijfers kijken, hoort Nederland daar zeker bij.
Tandje meer
De wereldwijde vraag naar voedsel stijgt tot 2050 met 45%. Dat betekent dat boeren gemiddeld ook 45% meer voedsel per hectare moeten produceren om te voorkomen dat er nog meer bossen en andere habitats gerooid moeten worden. De standaard reactie is dat we dan maar minder dierlijke eiwitten moeten consumeren, omdat daar driekwart van het huidige landbouwareaal voor nodig is.
In Europa en de Verenigde Staten kan het zeker een tandje minder met de vleesconsumptie, schrijft het WRI, en nog wel twee tandjes ook. Maar zelfs als hier de vleesconsumptie sterk daalt, zal de wereldwijde consumptie de komende decennia toenemen als gevolg van de groei van de bevolking en de groei van de welvaart. Daarbij gaan de onderzoekers ervan uit dat in 2050 twee derde van de wereldbevolking een kwart van de hoeveelheid vlees consumeert die nu gemiddeld in Europa en de VS wordt gegeten.
Lees het hele artikel verder op VORK.org
Tekst: Joost van Kasteren
Freelance wetenschapsjournalist met een landbouwkundige achtergrond. Hoofdredacteur van Vork
Beeld: Lars Plougmann, Wikimedia Commons
Bron: Vork