Export van Europees varkensvlees in eerste kwartaal met 30 procent toegenomen
De export bereikte nieuwe recordhoogtes in het eerste kwartaal van 2021. Volgens voorlopige prognoses van de Europese Commissie werd door de 27 lidstaten in totaal 1,60 miljoen ton verscheept, inclusief verkochte bijproducten aan derde landen. Dit komt overeen met een stijging van 370.960 ton of 30,1 procent in vergelijking met het toch al hoge niveau van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Daarnaast stegen de exportopbrengsten met 490 miljoen euro of 16,6 procent tot 3,44 miljard euro. Twee jaar geleden bedroegen de exportopbrengsten in het eerste kwartaal slechts 1,95 miljard euro. Bij de berekeingen is geen rekening gehouden met de handel met het Verenigd Koninkrijk.
De exportboost aan het begin van dit jaar werd gedragen door de stevige uitvoer naar Azië. Verreweg de grootste klant was China, waar de leveringen van varkensvlees in de EU met 325.250 ton of 26,2 procent stegen. Deze deals alleen al hadden een waarde van 2,02 miljard euro. Maar ook andere Aziatische landen importeerden meer varkensvlees uit Europa. De export naar de Filippijnen steeg met ongeveer 160 procent ten opzichte vann vorig jaar tot 96.140 ton. De overheid daar is momenteel geïnteresseerd in meer import om de prijsstijging op de binnenlandse varkensvleesmarkt als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP) te remmen.
Ook in Vietnam heeft de dierziekte geleid tot een tekort aan varkensvlees; De EU-export steeg met tweederde tot 37.490 ton vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. Hong Kong had ook meer trek in varkensvlees uit de EU, waar de aankopen met 83,6 procent stegen tot 74.820 ton. De zaken met Zuid-Korea, die vorig jaar met een kwart waren ingezakt, herstelden zich slechts langzaam in het eerste kwartaal van 2021, met een exportgroei van 2,8 procent tot 52.490 ton. De export naar Japan daalde met van 23,2 procent tot 77.820 ton.
Spanje profiteert
Veruit de grootste exporteur van de EU-lidstaten was Spanje. De export van varkensvlees naar derde landen steeg van januari tot maart met 75,5 procent tot 621.310 ton vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste drijfveer was de afzet naar China. Denemarken volgt op de tweede plaats en profiteerde ook van de Aziatische importvraag. De Denen verhoogden het exportvolume met in totaal 28,9 procent tot 272.250 ton.
Duitsland leed echter aan een scherpe daling van zijn varkensvleesexport als gevolg van de AVP-gerelateerde invoerverboden in veel niet-Europese landen, namelijk met 52,3 procent tot 134.830 ton. Hiervan waren bijproducten en spek goed voor ongeveer 57.000 ton.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: ISN, FAO, EU