ForFarmers introduceert FERM4FARM COMPACT
Gefermenteerd voer nu ook voor zuigende biggen
ForFarmers introduceerde onlangs fermentatie voor zuigende biggen en kraamzeugen onder de naam FERM4FARM COMPACT. Dit als antwoord op de groeiende vraag naar mogelijkheden om het fermentatieconcept op kleinere schaal in te kunnen zetten en de darmgezondheid bij (zuigende) biggen en zeugen/gelten naar een hoger plan te tillen. Deze algemene verbetering van de diergezondheid leidt snel tot betere resultaten en een lager antibioticaverbruik.
Het afbiggen van zeugen/gelten verloopt soms moeizaam vanwege de negatieve energiebalans in deze periode. Ook komt in sommige gevallen de biest- en melkproductie niet goed op gang, terwijl deze juist door het hogere aantal biggen per zeug zo belangrijk is. Wanneer de zeugen voor het werpen al ferment (gefermenteerd voer) bijgevoerd krijgen, is sprake van betere voeropname en betere benutting van dit voer. Eerste resultaten wijzen op 2 procent minder uitval bij biggen van zeugen die ferment krijgen bijgevoerd in de kraamstal.
Voor biggen is het spenen en verplaatsen naar een biggenstal, een stressvolle periode die regelmatig leidt tot diarree en gebruik van antibiotica om dit tegen te gaan. Een goede voeropname en gezonde darmwerking voorkomt problemen.
ForFarmers constateert dat bedrijven met een automatisch voersysteem bij uitstek geschikt zijn om een mini-fermentor in te zetten naast dit systeem. De mini-fermentor kan overigens ook ingezet worden bij bedrijven die zuigende biggen met de hand voeren middels een poedermelkmenger. De inzet van ferment uit de mini-fermentor hoeft niet beperkt te blijven tot brijvoerbedrijven. Toepassing op droogvoerbedrijven kan ook.
Inzet op diverse sporen
Het FERM4FARM COMPACT-concept kent een volgende (totaal) aanpak:
Stap 1) Ombouwen darmflora van de zeug door één keer per dag ferment bijvoeren vanaf het installen in kraamstal tot aan werpen. Het gaat dan om circa 1 liter ferment per dag per zeug/gelt. De effecten hiervan zijn snel merkbaar door de verhoging van het aantal ‘goede’ bacteriën in de zeugenmest, een betere mestconsistentie bij de zeugen en een fittere zeug rondom werpen
Stap 2) Opbouwen van een gezonde darmflora bij de jonge big, door het oraal toedienen van tomatensap met een bacteriemengsel. Met dit mengsel breng je een grote hoeveelheid goede en sterk actieve melkzuurbacteriën in het dier, hetgeen een gezonde darmflora bevordert.
Stap 3) Voor het ondersteunen van de darmflora van de zuigende big vanaf dag tien tot aan het spenen circa vijf procent vloeibare ferment toevoegen aan de prestarter of speenvoer.
Stap 4) Om het speenproces te ondersteunen moet het verstrekken van het ferment doorgaan tot en met dag vijf na het spenen. Het aandeel ferment bedraagt dan vijf tot tien procent van het rantsoen.
Met de productie van 250.000 ton vloeibare ferment per jaar is ForFarmers marktleider in fermentatie. Het proces van grootschalige fermentatie is daarbij vertaald naar de compacte versie met de mini-fermentor. ForFarmers heeft in het afgelopen half jaar al op 25 zeugenbedrijven (die circa 800.000 biggen per jaar produceren) praktijkervaring opgedaan met dit FERM4FARM COMPACT-concept.
Werking ‘voorverteren’
Het fermenteren van voedsel en van voer is al heel lang bekend. Dit ‘voorverteren’ van de producten maakt de voedingsbestanddelen beter benutbaar. Bovendien zorgt het zure milieu voor een betere darmgezondheid, wat zorgt dat minder problemen ontstaan bij bijvoorbeeld het spenen. Fermenteren biedt kansen, tenminste als de lessen uit het verleden ter harte worden genomen.
Eén van de lessen uit het verleden is dat fermenteren geen continu proces kan of mag zijn. Na een dag of 4 of 5 verliest het basismengsel aan kracht, wordt de snelheid waarmee de melkzuurbacteriën actief zijn lager en krijgen andere bacteriën, maar ook gisten, groeikansen. Tevens is het beter om melkzuurbacteriën in vloeibare, geactiveerde toestand toe te dienen in het fermentatievat, omdat daar mee 24 uur tijdwinst in deze vertering wordt gerealiseerd. Een laatste, maar voor een goede werking essentiële voorwaarde, is dat er zeer hygiënisch wordt gewerkt.
Tekst: Henk Wassink