Cyberaanval legt grootste slachterij van de wereld plat
Vooral fabrieken in Noord-Amerika, Australië en Canada zijn getroffen.
JBS heeft ook vestigingen in Europa, maar het is niet duidelijk of ook die door de hackers zijn stilgelegd. Een dochterbedrijf van JBS in Nederland, loempiafabriek Moy Park, is in elk geval niet getroffen, heeft een woordvoerder gezegd.
Slachterijen stil
De cyberaanval vond afgelopen zondag plaats en richtte zich volgens JBS op de Amerikaanse computerservers. De georganiseerde cyberaanval begon zondag en was volgens het bedrijf gericht op de Amerikaanse computerservers. De vleesverwerker legde dinsdag alle slachterijen in de Verenigde Staten stil. Maandag waren al fabrieken in Australië stil komen te liggen.
Het bedrijf zegt dat er vooralsnog geen gevoelige informatie is gestolen. Het is niet duidelijk hoe groot de schade is, maar de aanval heeft sowieso leveringsproblemen veroorzaakt.
De JBS-slachterij in Australië is een van de grootste vestigingen van de Brazilianen. Van daaruit wordt rund-, lams- en varkensvlees naar meer dan vijftig landen geëxporteerd. Ook de fabriek in Canada is een grote: elke dag worden daar ongeveer 4200 runderen geslacht.
De hackaanval bij JBS komt niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack, drie weken geleden, moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.
Volgens persbureau Bloomberg betaalde Colonial Pipeline zo'n vier miljoen euro aan de hackers om weer bij de systemen te kunnen. Het is niet duidelijk of hackers ook van JBS geld hebben geëist. De aanval met ransomware is waarschijnlijk afkomstig van een vanuit Rusland opererende criminele organisatie.
Slachthuizen weer in bedrijf
JBS kan zijn slachtactiviteiten vandaag (woensdag 2 juni) grotendeels weer hervatten. Het bedrijf werd afgelopen zondag 30 mei getroffen door hackers die computersystemen binnen het bedrijf platlegden. Het slachtproces in een groot aantal fabrieken in Australië en Noord-Amerika kwam stil te liggen.