Heeft de intensieve veehouderij nog toekomst in Nederland?
'De overheid en de hele keten moeten achter jonge boeren gaan staan'
De organisatie was in handen van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) en Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK). Beide organisaties hadden Marijke Everts (Director Corporate Affairs bij VanDrie Group), Marc Jansen (directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)), Linda Janssen (voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV)), Jurgen Neimeijer (beleidsontwikkelaar Agro&Food bij de Provincie Overijssel) en Frank van de Ven (Projectleider Uitvoeringsprogramma Agrifood bij Provincie Gelderland) uitgenodigd.
Alle sprekers gaven allereerst hun visie op de toekomst van de intensieve veehouderij. Daarna werden een aantal stellingen aan de boeren en de genodigden voorgelegd.
Stelling 1: De consumptie van plantaardige eiwitten neemt consumptie van dierlijke eiwitten over
Marc Jansen mocht als eerste zijn mening over de stelling geven: „In het klimaatakkoord is het streven dat de huidige verhouding van 40/60 (40 plantaardig, 60 dierlijk, red.) naar 60/40 gaat. Het betekent dat er meer ingezet gaat worden op plantaardige eiwitten. De mens is nog steeds een omnivoor en vlees blijft lekker, maar de alternatieve eiwitbronnen worden steeds beter. Deze beginnen ook meer op vlees te lijken. Stukjes vlees in salades krijgen langzaamaan dezelfde textuur en smaakbeleving als wat vroeger vlees was. Vleesvervangers zijn nu nog wat duurder omdat ze inefficiënt worden geproduceerd, maar die kosten zullen gaan dalen als meer bedrijven inzetten op plantaardige eiwitten, zoals Unilever en de Vegetarisch Slager. Het wil niet zeggen dat dierlijke eiwitten niet meer geconsumeerd worden, maar de veehouderijsector zal wel hinder ondervinden door deze ontwikkelingen.”
Een kijker reageert op Jansen: „Daarom moeten we meer vlees met toegevoegde waarde gaan creëren.”
Linda Janssen voegt nog toe: „Ik word wel ziek van de framing die er zit op dierlijke eiwitten. Het is slecht voor het klimaat, de CO2-uitstoot is torenhoog worden altijd als argumenten genoemd. Varkensbedrijven hebben een CO2-uitstoot die gelijk is aan tofu. We doen stinkend ons best om het goede geluid te laten horen tegen negatieve framing rondom dierlijke eiwitten die vaak enorm uit de context is getrokken.”