Antibioticagebruik bij zeugen en vleesvarkens op stabiel laag niveau, gebruik bij speenbiggen gestegen
Bij de zeugen/biggen en vleesvarkens waren gemiddeld 3,6 dierdagdoseringen per bedrijf nodig in 2020. Dit is een lichte stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van 2019. Bij de speenbiggen gaat het om gemiddeld 20,5 dierdagdoseringen per bedrijf. Dit is een toename van vier dierdagdoseringen per bedrijf ten opzichte van 2019.
SDa noemt het totale gebruik van antibiotica bij zeugen/biggen en vleesvarkens 'laag.' „En daar zijn we trots op'" zo schrijft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in de wekelijkse nieuwsbrief. De benchmarkwaarden die in 2019 zijn afgegeven voor 'aanvaardbaar gebruik' (7DDDAf) bij zeugen/biggen en vleesvarkens zullen daarom voorlopig niet veranderen. De SDa noemt het aanvaardbaar, omdat het houden van dieren altijd gepaard zal gaan met een beperkt gebruik van antibiotica. Zieke dieren moeten behandeld kunnen worden.
Bij de speenbiggen is het gebruik hoger en is in 2019 een actiewaarde van 30 DDDAf vastgesteld. Zeer hoog gebruik bij speenbiggen komt regelmatig voor op bedrijven waar veel problemen zijn met infectieziekten. De tien procent van de varkenshouderijen met het hoogste gebruik zitten boven de veertig dierdagdoseringen antibioticumgebruik per jaar. SDa noemt het opvallend dat zeer laag gebruik ook regelmatig voorkomt. De experts zeggen dat de sector aandacht moet blijven besteden aan het verbeteren van de diergezondheidsstatus en het verminderen van (structureel) hoog gebruik om zo de verschillen in het antibioticagebruik te verkleinen.
Eerste resultaten
Om toe te werken naar aanvaardbaar gebruik, hebben de POV, dierenartsen en voeradviseurs aan het begin van dit jaar een gezamenlijk plan gepresenteerd om hooggebruikende bedrijven te helpen in alle diercategorieën. Vanaf 1 januari van dit jaar is dit ook in de IKB's opgenomen. Het komende jaar verwachten ze hiervan de eerste resultaten te zien.
Gebruik colostine gestegen
Het gebruik van colistine neemt sinds 2017 toe. In 2020 is het totale gebruik met 7,3 procent gestegen ten opzichte van 2019. De toename valt volgens de expertgroep volledig toe te schrijven aan de varkenssector, waar het gebruik met 100,2 kg is gestegen, wat neerkomt op 9,3 procent ten opzichte van 2019. Binnen de varkenssector wordt het merendeel van de colistine gebruikt voor behandeling van infecties door enteropathogene E. coli. 91 procent van het colistinegebruik in de varkenssector wordt gebruikt bij speenbiggen, 6,4 bij zuigende biggen en 2,6 bij vleesvarkens.
De expertgroep beschouwt de stijging dit als een ongewenste ontwikkeling waar op korte termijn maatregelen voor moeten worden genomen. Desondanks wordt op een meerderheid van de bedrijven geen colistine gebruikt, maar op de bedrijven waar colistine wel gebruikt wordt, gebeurt dit vrij regelmatig met gemiddeld vijf dierdagdoseringen.
De POV gaat dit jaar samen met dierenartsen starten met een plan van aanpak om het colistinegebruik te reduceren. De organisatie meldt daar de komende maanden meer over aan de leden.