Britse onderneming wil in 2023 kweekvlees op het bord hebben in het Verenigd Koninkrijk
De zelfstandige onderneming wil tegen 2023 varkensvleesworsten van kweekvlees produceren voor supermarkten en de horeca. Daarna wil het bedrijf zich toespitsen op gehaktballen en beefburgers. Ivy Farm is in gesprek met het Food Standards Agency, dat kweekvlees moet goedkeuren voordat het de Britse markt op mag. CEO Rich Dillon schrijft dat het bedrijf ook van plan is om met toezichthouders in andere delen van de wereld te praten over kweekvlees.
Alleen in Singapore is tot nu toe kweekvlees te verkrijgen, maar andere landen zijn ook bezig. Zo investeren Zuid-Korea, Israël en China allemaal in de ontwikkeling van het alternatief voor vlees.
Cellen in bioreactor
De ontwikkeling van het Britse kweekvlees werkt via een bioreactor. Allereerst worden een klein aantal cellen uit een dier gehaald en in een bioreactor geplaatst. Deze worden vervolgens blootgesteld aan een perfecte mix van vitamines en voedingsstoffen, zodat ze zich binnen drie tot vier weken vermenigvuldigen en vlees produceren. Het systeem is continu - dus spieren en vet kunnen worden geoogst zonder de cellen die eronder groeien te verstoren.
Oplossing milieuprobleem?
Uvy Farm noemt zelf kweekvlees zelf een oplossing voor het milieuprobleem op de wereld aangezien het van hoge kwaliteit is, slachtvrij is en het een lagere ecologische voetafdruk heeft. Toch is er wel kritiek op kweekvlees. Deze kan de methaanuitstoot wel terugdringen, maar als bij de productie niet-duurzame energie wordt gebruikt en de en de CO2-uitstoot hoog blijft of hoger is dan bij de traditionele vleesproductie, dan kan kweekvlees op de lange termijn schadelijker zijn voor het klimaat dan de huidige vleesindustrie. Dat stellen onderzoekers van de Britse Oxford Martin School.