Chronische hittestress blijft teveel onderbelicht:
'Het hele jaar door moet er aandacht voor hittestress zijn'
Grootaers onderzocht de afgelopen jaren wat hittestress doet met de vruchtbaarheid van de zeug en de gevolgen voor de geboren biggen. Daarnaast rekende Grootaers uit wat de financiële consequenties van hittestress voor de zeugenhouder kunnen zijn.
De crux is volgens Grootaers dat er veel aandacht naar acute hittestress gaat, maar dat chronische hittestress te veel onderbelicht blijft. „Chronische hittestress is moeilijk zichtbaar en meetbaar. Dat is ook de reden dat we hier onderzoek naar hebben gedaan. Zeugen zijn topatleten. Onbedoeld, ongewild en ongemerkt vraagt een varkenshouder veel meer van zijn zeug dan dat men zich realiseert. Daarom is die temperatuur zo belangrijk in de kraamstal. Niet alleen bij hete dagen, maar het hele jaar door", stelt de dierenarts. Grootaers weet uit eigen ervaring dat de Belgische en Nederlandse varkenshouders goed voorbereid zijn op acute hittestress (bij temperatuur boven de 28 graden en luchtvochtigheid van 75 procent) door bijvoorbeeld de aanschaf van een stalkoelingssysteem. Bij de aanpak van chronische hittestress is zeker verbetering mogelijk, vindt de dierenarts.
Grootaers berekende wat de financiële gevolgen kunnen zijn aan de hand van AgroVision-cijfers. De Belgische dierenarts keek naar de jaarresultaten van de 20 procent best presterende zeugenbedrijven in Nederland. Hij analyseerde daarvan het afbigpercentage, de hoeveelheid levendgeborenen en het aantal gespeende biggen. Hij berekende de jaargemiddeldes door het gemiddelde van de topmaanden en de minst goede maanden te pakken van alle factoren. Uit de analyse blijkt dat bij gemiddelde Nederlandse zomertemperaturen het gemiddelde afbigpercentage daalde met 1,63 procent, het aantal levend geboren met 0,47 en het aantal gespeende biggen met 0,32. „Een dergelijke productiedaling betekent een minimaal financieel verlies van 20 euro per zeug per jaar."
Nieuw onderzoek
Grootaers rondde 26 mei een nieuw onderzoek af onder 5.000 zeugen, verdeeld over vijf Nederlandse bedrijven. De cijfers lieten zien dat tijdens warme periodes met hittestress Lianol Ferti, een product dat de vruchtbaarheid van de zeugen stimuleert, effectief bleek. Door het gebruik van het middel bleek dat het afbigpercentage in 2020 in een jaar tijd met 3 procentpunten van 88,5 naar 91,4 ging. Daarnaast steeg het aantal gespeende biggen van 31,6 naar 32,3 per zeug per jaar. Met name in de zomer tijdens periodes met hittestress bleek het product effectief. „Dit zijn mooie technische verbeteringen maar als je weet dat de economische waarde van 1 procentpunt afbigpercentage 16 euro per zeug per jaar bedraagt, dan zie je pas echt de impact voor de varkenshouder", legt Grootaers uit. „Deze effecten zag men terug op elk individueel bedrijf. Zeugen werden eerder berig, blijven beter dragend en produceren meer biggen", aldus Grootaers.
Lees het hele verhaal in het vakblad Pig Business, dat begin juni op de deurmat is gevallen. Ontvangt u het vakblad nog niet? Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.