Burgemeester Nederweert verplaatst wake Animal Rights
De wake voor de 4.600 varkens die vorige week zijn omgekomen bij een grote stalbrand in Nederweert vindt plaats op het Raadhuisplein in Nederweert en niet bij het getroffen bedrijf aan de Bloemerstraat. Dit heeft burgemeester Birgit Op de Laak besloten na overleg met de organisatoren en de getroffen familie.
Wake
Daags na de brand kondigt AR aan dat ze zaterdag 12 juni een wake gaat houden voor de omgekomen varkens. Deze aankondiging is voor Farmers Defence Force (FDF) aanleiding een bescherming van de betrokken familie te organiseren. Volgens de burgemeester is het demonstratierecht een grondrecht, waar ze niet aan wil tornen. Ze vindt alleen de locatie nabij het bedrijf aan de Bloemerstraat hiervoor niet geschikt. Zeker met het oog op de aangekondigde FDF actie gericht op het beschermen van de betrokken familie. Voor de burgemeester reden het Raadhuisplein aan te wijzen als alternatieve demonstratielocatie. „De betrokken agrariër heeft ons duidelijk te kennen gegeven dat hij en zijn familie niet staan te wachten op welke vorm van demonstratie dan ook op en/of nabij zijn boerderij. Zowel niet van AR als FDF. De Bloemerstraat zal zaterdag voor alle verkeer worden afgesloten,” aldus de gemeentewoordvoerder.
Géén tegendemonstratie, maar bescherming
Volgens de gemeentewoordvoerder heeft FDF geen demonstratievergunning ingediend. „Dat klopt,” zegt regionaal FDF woordvoerder Walter Joosten uit Someren desgevraagd. „We gaan niet demonstreren, we gaan alleen dit boerengezin beschermen. Dit door de Bloemerstraat en omgeving zaterdag af te zetten met tractoren. Er komt niemand, behalve de hulpdiensten, in de buurt van de boerderij van dit getroffen gezin. En om iemand te beschermen is geen vergunning nodig,” aldus Walter Joosten.
Filmpje
Hij is des duivels over het filmpje dat AR maakte na de brand door illegaal het bedrijf te betreden. Op het filmpje zijn onder andere verkoolde varkens te zien. „Dit is schandalig, daar zijn we echt furieus over. Dit is puur gericht op het framen van boeren zonder enig respect. Het filmen of fotograferen van slachtoffers bij ongevallen of branden is verboden. Nu kan de hele wereld vertellen wat ze willen, maar het kritische punt is hiermee bereikt en overschreden. Ook boeren hebben recht op bescherming en respect. FDF gaat zaterdag doen waar ze voor in het leven zijn groepen, bescherming van de boerenbedrijven en gezinnen.” In een reactie hierop stelt Kristel Grond van AR in De Limburger dat het helaas soms nodig is om in en bij stallen te filmen. Ze laat in het midden of ze daadwerkelijk in de Nederweerter stal zijn geweest. Vragen over de rechtmatigheid van het filmen in de uitgebrande varkensstal vindt Kristel Grond niet relevant. Ze zegt het nodig te vinden om te laten zien welke dieren zijn omgekomen.