Column: Varkensprijs lijkt te gaan wankelen
Dat de varkensprijs naar boven zou gaan, was weken het enige wat kon gebeuren. Echter, de markt blijft onvoorspelbaar. In Nederland neemt het aanbod af, maar is nog steeds ruim. Het slachtgewicht blijft stabiel op ruim 101 kilogram. De verwachtingsprijs voor de onderdelen komende week is evenwel lager en dit is op een vleesvarkens toch 5 tot 7 centen per kilogram minder dan afgelopen week.
Volgende week kon het wel eens fout gaan met de prijs
Niet best, is de eerste gedachte en de volgende eerste vraag is dan: Gaat dit dan direct zorgen voor een lagere prijs? Deze week nog niet, zo is de verwachting. De marge van de slachterij is nog ruim, maar voor de volgende week kon het wel eens fout gaan met de prijs. Als we de komende week massaal extra varkens gaan aanbieden, dan gaat het zeker fout. Rust is in deze dus een goede zaak.
Hoe kan dit gebeuren dat de varkensprijs lijkt te wankelen? De zomer komt er toch aan en het EK-voetbal is begonnen. Dat betekent dus extra vraag naar vlees. Het is het aanbod op de Europese markt, dat blijkbaar te groot is. Spanje zou minder vlees kunnen exporteren naar China en dus meer vlees hier aanbieden. Het vreemde is echter dat Spanje zijn prijs wel verhoogd; al is 0,3 cent niet veel. In Duitsland houden de slachterijen voet bij stuk en blijft het verschil met de VEZG 3 centen. Het aanbod is daar krap en ook deze week daalde het slachtgewicht, nu met 0,3 kilogram. Wie gaat deze strijd winnen? Ik heb niet de indruk dat de VEZG woensdag gaat verlagen. We zullen zien. De Boerenvarkensprijs blijft in afwachting van de verdere ontwikkelingen en staat onveranderd op 1,82 euro.
Een onveranderde notering was er dus ook voor Duitsland, Frankrijk en België. De Denen kunnen nog wel stijgen met bijna 3 cent en zoals gezegd doet Spanje 0.3 cent en Italië doet 0.1 cent. Voor de komende week zullen we in spanning de ontwikkelingen volgen. Is er echt zoveel extra vlees of zien we straks, als de exportcijfers gepubliceerd worden, wederom positieve getallen. Het is al wel eerder gebeurd dat we maanden achteraf pas zien wat er werkelijk is gebeurd.
De meeste biggen gaan nog steeds vlot weg
Voor de biggenmarkt is een onveranderd het maximaal haalbare. Het aanbod neemt geleidelijk wat toe; al wil men nog geen prijsconcessies doen. Ik denk ook dat dit niet nodig is, omdat de meeste biggen nog steeds vlot weg gaan. Export van biggen is er nog volop en zolang dit nog tegen nagenoeg onveranderde prijzen gebeurt, zal de biggenprijs de komende weken weinig van zijn plaats komen.