Zwitserse varkenshouder: ‘Cola verkleint bij spenen kans op diarree als gevolg van dysbacteriose’
Opstartproblemen is bij pas gespeende biggen een regelmatig terugkerend probleem. De overgang van bijna uitsluitend zeugenmelk naar vast voer speelt daarbij een rol. Dit uit zich vaak in diarree als gevolg van dysbacteriose. Om zijn biggen tijdens speenperiode gezond te houden, vertrouwt varkenshouder Ruedi Bigler al geruime tijd op cola. Samen met zijn vrouw en twee kinderen bestiert Bigler in het Zwitserse Moosseedorf (ten noorden van Bern) een gemengd bedrijf met 120 melkkoeien, 73 ha akkerbouw en 15 ha bos. De gesloten varkenstak omvat 120 zeugen en 800 vleesvarkens.
Tien dagen
Gedurende tien dagen rondom het spenen verstrekt Ruedi Bigler zijn biggen cola. En volgens het vakblad ‘Schweizer Bauer’ met succes. Immers het gebruik van medicatie rondom het spenen is sinds de inzet van de cola minimaal. „Een hok met 30 biggen krijgt dagelijks drie liter cola per dag onder het voer gemengd. Omdat het erg zoet is eten de biggen het voer erg graag,” aldus Bigler. Naast de cola verstrekt hij de biggen ook micronutriënten en probiotica.
Achtergrond
Heiko Nathues, hoofd van de varkensopleiding van de Vetsuisse Faculteit van de Universiteit van Bern legt in Schweizer Bauer het effect van cola op biggen uit. „Bij het spenen moet de darmflora van de biggen zich eerst aanpassen aan nieuw voer. Cola heeft een pH-waarde van tussen de 2,5 en 4,2. Door tijdens de speenperiode het voer te mengen met cola wordt het voer dienovereenkomstig aangezuurd of anders nemen de biggen de zure oplossing direct op wanneer ze cola te drinken wordt aangeboden.De lage pH-waarde compenseert de matige verzuring van het voer in de maag van de net gespeende biggen en gaat zo een overmatige groei van Gram-negatieve bacteriën in de darm tegen. Zo wordt diarree als gevolg van dysbacteriose (verstoring van de bacteriële darmflora) voorkomen,” aldus Nathues. Samengevat: alternatieve producten zoals cola verlagen de pH-waarde in de maag. Bij gespeende biggen is deze meestal iets te hoog. Een lage pH-waarde bevordert de spijsvertering en remt ziekteverwekkers.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Schweizer Bauer