Spelen met details kan stijging voerkosten beperken
De prijs van varkensbrok zal de komende tijd waarschijnlijk verder stijgen. Op basis van de vervangingswaarde gaat het veevoederadviesbureau Stivego uit van een mogelijke prijspiek van 29 euro per 100 kilogram. Wordt dit bereikt, dan is dit het hoogste niveau sinds 2012. In dat jaar steeg de prijs van 100 kilogram varkensbrok tot boven de 32 euro. Door de nog steeds stijgende grondstoffenprijzen komt rijzen ook de mengvoerprijzen de pan uit. Op korte termijn zal de varkensbrok uitkomen op 28,35 per 100 kg. ABZ Diervoeding ervaart de gestegen grondstofprijzen ook aan den lijve. Ze schrijft deze toe aan verschillende ontwikkelingen, zoals oogstomstandigheden, grote vraag uit China, COVID-19 en de varkenspest. Om de onkostenpost voerkosten toch in de hand te houden geeft ze varkenshouders zeven manieren. Ze verwijst daarbij naar de tips van Francesc Molist, onderzoeksmanager bij Schothorst Feed Research. Hij geeft zeven mogelijkheden, die wel afhankelijk zijn van het afleverconcept en het type varkensbedrijf.
Aflevergewicht
Een eerste optie is het verlagen van het aflevergewicht. Daarmee neemt de voederconversie meer dan lineair toe met het gewicht. Dit komt doordat de onderhoudsbehoefte sterk toeneemt naarmate de dieren ouder worden. Ze zetten dan relatief meer spek aan. Een kilo spek kost flink meer voer dan een kilo spier. Een verlaging van het aflevergewicht van 125-130 kg naar 115-120 kg zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de voerkosten. Uiteraard is dit afhankelijk van het concept waarbinnen de varkens worden geleverd.
Gescheiden opleggen
Een tweede optie waar ABZ Diervoeding naar wijst is het gescheiden opleggen. Het gescheiden opleggen van beren en gelten betekent dat ze nog preciezer en efficiënter gevoerd kunnen worden.
Meerfasen-voedering.
In de afmestfase vreten varkens de meeste kilo’s. Juist dan loopt de voederconversie op. Indien de varkenshouder beschikt over voldoende voersilo’s, is het voeren van een 3- of zelfs 4-fasen voerprogramma, met het oog op de voerkosten, interessant. Varkenshouders kunnen zo het gehalte aan energie en lysine beter afstemmen op de behoefte per leeftijdscategorie.
Voersamenstelling
Volgens ABZ Diervoeding dient de varkenshouder, met name in de afmestfase, kritisch te letten op het gekozen type voer. Naast energie en lysine, heeft de grondstofsamenstelling invloed op de prijs van het varkensvoer. Loopt het goed in de stal, dan kan gerust de veiligheidsmarge iets worden verlaagd. Meer variëren met de samenstelling levert direct geld op. De varkenshouder dient daarvoor wel de kwaliteit van (de eigen) grondstoffen goed in beeld te hebben.
Additieven
Additieven, zoals organische zuren, vitaminen en mineralen, bepalen voor een groot deel de voerprijs. Ze helpen de darmen gezond te houden, ze stimuleren de voeropname, verbeteren de weerstand en verlagen de voederconversie. De vraag die de varkenshouder zich moet stellen is of al die vitaminen in de afmestfase wel nodig zijn. Een kritische blik op de gebruikte voeradditieven kan daarom geen kwaad. Met de inzet van haar Dynamo vleesvarkensvoeders zegt ABZ Diervoeding bij elk type varken te zorgen voor een lage EW-conversie, hogere groei en optimale vleesaanzet. Volgens de voerfabrikant resulteert dit in de praktijk in 15 gram extra groei en 2 eurocent lagere voerkosten per kilogram groei.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: ABZ Diervoeding, Boerderij