Wijzigingen van IKB voor varkenshouders vanaf 1 juli
Omdat praktisch alle varkenshouders deelnemen aan de Module verdoofd castreren is het volgens IKB niet nodig om dit als aparte module aan te bieden. Een andere wijziging is dat er een waterslang van minimaal 25 aanwezig moet zijn op de R&O plaats.
Daarnaast worden ook diverse hygiënemaatregelen genomen. Zo moet er vanaf 1 januari 2023 een douche aanwezig zijn op het perceel waar bij calamiteiten (zoals de uitbraak van een besmettelijke dierziekte) gebruik van wordt gemaakt. Als de varkenshouder tijdens een calamiteit de IKB Varken-controleur geen mogelijkheid biedt om te douchen, dan wordt de controle afgebroken. Daarnaast is het advies is om alle bedrijfsbezoekers te laten douchen voor het betreden van het schone bedrijfsgedeelte om de mogelijke insleep van dierziekten zoveel mogelijk te beperken. Als een bedrijf aantoonbaar kan maken dat het uiterlijk december 2025 stopt, dan volstaat een verklaring.
Daarnaast moet vanaf 1 januari 2031 moet een hygiënesluis aanwezig zijn die toegang biedt tot het schone bedrijfsgedeelte. Een doorloopdouche moet hier onderdeel van zijn.
De douchefaciliteiten worden in een apart voorschrift benoemd en uitgebreid met legionella beheersing en de aanwezigheid van schone bedrijfskleding en schoeisel. Het IKB stelt op hun eigen site tips beschikbaar: 'U of uw bedrijfsbezoekers kunnen besmet raken met legionella door het inademen van druppeltjes waternevel (tijdens het douchen). Het is voor uw veiligheid en de veiligheid van anderen daarom aan te raden de legionella beheersmaatregelen na te leven', zo staat in de nieuwsbrief.
Eigen teelt in aparte module
De voorschriften rondom eigen teelt zijn in een aparte module geplaatst. Hierdoor wordt de toets lijst tijdens de IKB controle korter. Wanneer eigen teelt toegepast wordt, maar geen VVAK certificaat aanwezig is, wordt de Module Eigenteelt getoetst tijdens de controle.