Column: Min 9 centen, daar moeten we het mee doen
De wil van de slachterij is wet. Prijsdalingen in de keten worden gelijk doorberekend. De hoge voerkosten, de extra eisen aan dierenwelzijn, milieu en transport met hitte die komen volledig op het bordje van de varkenshouder te liggen. Eerlijke marge verdeling in de keten? Wat is dat? Nu China iets afhaakt om varkensvlees af te nemen, wordt het weer snel duidelijk wat de slachterij, verwerker, retail ervoor overheeft voor een goed, eerlijk en veilig stukje varkensvlees. Hun eigen winst staat met stip voorop en iedere schakel in de keten heeft blijkbaar de macht om aan de knoppen te draaien wanneer het hun past. Behalve de varkenshouder. We zijn terug in de realiteit beland dat het belang van de varkenshouder, ondanks mooie praatjes, niet meetelt.
De varkenshouder kan het vergeten dat ze mogen profiteren
Dat blijkt uit de ontwikkelingen van afgelopen week. De vraag naar vlees is behoorlijk en daar is ook alle redenen voor. Noem het mooie BBQ weer, de EK en ook het opengaan van de horeca. Allemaal dragen ze bij aan de extra vraag naar vlees, maar de varkenshouder kan het vergeten dat ze hiervan mogen profiteren. Nu kun je altijd met de vinger naar de ander wijzen, we kunnen ook naar ons zelf kijken. Het is natuurlijk financieel aantrekkelijk om de varkens wat zwaarder te laten worden, maar we vergeten dat we dat prijs hierdoor misschien wel 10 centen lager ligt. Dat laten we gemakshalve maar achterwege. Het grootste probleem is, tenminste zoals ik ernaar kijk, de slachterijen kunnen onbeperkt over onze varkens beschikken omdat we een contract hebben. Hebben we dit contract als varkenshouder niet dan heeft de varkenshandel deze wel, want ook hij kijkt naar de garanties om de varkens te kunnen afzetten. Twee zaken die de prijs behoorlijk beïnvloeden. Het beste voorbeeld hiervan is misschien Duitsland nog wel. Hier gold nog heel lang vrijheid en blijheid, maar ook hier heeft het contract zijn intrede gedaan. De prijs ligt nu dus aanzienlijk lager; al doet de AVP in Duitsland hier ook geen goed aan.
Gaan we even terug naar de varkensprijs. De Boerenvarkensprijs doet min 9 centen. Een hele forse stap terug naar 1,73 euro en we hopen dat we er daarmee zijn. We hopen. Als ik de prijs van de onderdelen zie, dan is het vertrouwen nog niet zo heel groot. Deze gaan ook deze week weer min 5 tot 7 centen naar beneden. Bij een prijsdaling hoort altijd een groter aanbod aan varkens en daarmee kun je de volgende stap al bijna invullen. Duitsland doet het niet veel beter. De VEZG ging ook naar beneden met 9 centen, maar de Duitse slachterijen hielden de schade op min 6 centen. De Duitse Teleporc verlaagde met 8 centen en staat daarmee op 7 centen boven de notering. Dat wordt nu als normaal gezien en omdat het aanbod in Duitsland krap blijft, is er een kans dat Duitsland woensdag onveranderd noteert en daar mee de correctie ook eenmalig is.
België was er als de kippen bij om te verlagen met 8 centen
België was er natuurlijk als de kippen bij om te verlagen met 8 centen, maar deze verlaging was er ook in Denemarken en geeft dan wel weer aan dat er wel degelijk problemen zijn met de export van het vlees. Frankrijk houdt zijn notering onveranderd en Spanje neemt genoegen met een daling van 1 cent. Kijken we even over de grote plas naar Amerika, hier is de prijs in twee weken tijd gestegen met 42 centen naar 2,44 euro. In China gaat het niet goed met de prijs. Hier is de prijs in 7 weken tijd bijna met 1 euro gedaald. Ook niet zo verwonderlijk als alleen al de grootste varkenshouder een groei kent van meer dan 1.000.000 zeugen ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee wordt het ook de komende tijd lastiger om hiernaartoe te exporteren.
Het vertrouwen op de biggenmarkt is in één keer weg
Op de biggenmarkt is het al niet veel beter dan op de vleesvarkensmarkt. Het vertrouwen is in één keer weg en dat is met name in het buitenland het geval. De Duitse VEZG laat zijn prijs klappen met min 8 euro naar 45 euro. De exportprijs naar Spanje ging net zo hard naar beneden en daarmee is het duidelijk welk kant het opgaat met de biggenprijs in Nederland. De Boerenbiggenprijs daalt daarom met 4 euro naar 51,50 euro. Hier zal dus de komende week nog wel weer wat van afgaan, maar je weet het ook nog niet. Als het vertrouwen in Duitsland woensdag weer terugkomt, kan de schade nog mee gaan vallen.