EU-export varkensvlees steeg 29 procent in maart
De export van vers/bevroren varkensvlees naar China steeg met meer dan een derde tot 238.000 ton. Inmiddels lijkt de export naar China al weer gedaald te zijn door het vrijkomen van voorraden en door de dalende Chinese varkensprijs hebben veel varkenshouders besloten hun zware varkens direct te laten slachten, waardoor het aanbod groot is.
De uitvoer naar de Filipijnen was in maart bijna vijf keer zo hoog, namelijk 20.200 ton. Het Verenigd Koninkrijk en Japan waren de enige belangrijke markten die in maart merkbaar minder EU varkensvleesproducten afnamen. Een daling met respectievelijk 19 procent en 16 procent.
Slachtrestproducten
De verkoop van slachtrestproducten aan de Aziatische markten was eveneens sterk in maart, met een toename van de uitvoer naar de Filipijnen. De groei van de leveringen aan Hong Kong compenseerde de daling van de leveringen aan het Chinese vasteland. De verkoop van varkensvet bereikte in maart met iets minder dan 30 000 ton het hoogste niveau sinds 2013 vóór het Russische verbod, waarbij China de afgelopen maanden steeds grotere hoeveelheden kocht en de volumes naar de Filipijnen ook sterk waren.
Export lidstaten
De EU-lidstaten lieten een gemengd beeld zien, waarbij Spanje aan kop ging met een exportgroei van meer dan 70 procent, terwijl Duitsland een daling van bijna 40 procent liet optekenen, als gevolg van het feit dat het zijn toegang tot de Chinese markt is kwijtgeraakt. De uitvoer van Denemarken steeg met 22 procent en die van Nederland met 37 procent. Ook de exporteurs in de middenmoot lieten over het algemeen een duidelijke stijging zien. De sterke export in het begin van 2021 heeft volgens analisten geholpen om de EU-varkensmarkt te ondersteunen op een moment dat de vraag binnen de EU nog steeds worstelt met de gevolgen van het coronavirus pandemie.
EU-uitvoer gaat dalen
Recentere berichten wijzen er echter op dat de export nu begint af te zwakken, en met de nog steeds haperende binnenlandse vraag heeft dit de varkensprijzen doen dalen. Zowel de USDA (Amerikaans landbouwministerie) als de EU-commissie had voorspeld dat de uitvoer van varkensvlees uit de EU dit jaar zou dalen. Nu er tekenen zijn dat de uitvoervraag daalt, verwachten analisten dat de markt voor varkensvlees in de EU voor verdere uitdagingen komen te staan. Het totale aantal fokzeugen in de EU was eind 2020 echter licht gedaald, maar het blijft onduidelijk of het totale aanbod op korte termijn zal afnemen.