Boer Johan: ‘Een verstandig boer kent zijn bedrijfsrisico’s’
Op de melkveehouderij van Johan en zijn vrouw Genevieve lopen zo’n 170 melkkoeien en 100 kalveren rond. Melkveebedrijf De Oude Waal ligt in de Ooijpolder: een natuurgebied vlakbij Nijmegen. Deze grond is onderdeel van het Natura 2000-netwerk van beschermde natuurgebieden. Dat klinkt leuk, maar is best lastig.
Johan en Genevieve mogen namelijk niet uitbreiden met hun veestapel. “Schaalvergroting is voor ons geen optie”, legt Johan uit. “Maar ondertussen blijft de melkprijs hetzelfde en lopen onze kosten wel op.”
Horecagelegenheid erbij
Toch zitten Johan en Genevieve niet snel bij de pakken neer. Ze besloten het bedrijfsrisico te spreiden. “Op dit unieke gebied komen veel mensen af”, vertelt Genevieve. “En ik had al wat horeca-ervaring. Daarom hebben we in oktober 2019 een horecagelegenheid geopend: Koffiehuis De Oude Waal.”
Het koffiehuis draaide een paar maanden goed, maar kon al snel de deuren weer sluiten door de coronamaatregelen. De melkveehouderij en de horecagelegenheid vallen onder hetzelfde bedrijf. Daarom komen Johan en Genevieve niet in aanmerking voor overheidssteun. “Het voordeel is weer dat we geen vast horecapersoneel in dienst hadden”, zegt Johan. “En we hebben inkomsten uit de melkveehouderij. Zo komen we deze tijd wel door.”
Innovatieve systemen
Als boer moet je je vaak aanpassen, heeft Johan gemerkt. En innovatief zijn. “Een boerenbedrijf vergt grote investeringen. In stallen, machines en systemen. Om rendabel te blijven, is automatisering belangrijk.”
Daarom werkt melkveebedrijf De Oude Waal met een geavanceerd veemanagement-systeem. Elke koe heeft een polshorloge om. Die meet onder andere hoeveel de koe eet, hoeveel melk ze geeft en wanneer ze drachtig is. Ook gebruikt Johan een krachtvoercomputer, die bijhoudt hoeveel melk een koe afgeeft en hoeveel voer ze moet krijgen.
‘Grote bedrijfsrisico’s zijn brand, storm en diefstal.’
Om risico’s van cyberaanvallen op deze systemen te verkleinen, gebruiken Johan en Genevieve een beveiligd netwerk. Ook maken ze back-ups van belangrijke data. “Zo is onze bedrijfsdata niet kwijt als onze systemen gehackt worden.”
Diefstal, storm en brand
Andere bedrijfsrisico’s waarmee de agrarische ondernemers te maken hebben, zijn diefstal, storm en brand. Al zijn stalbranden in de melkveesector gelukkig niet zo’n gevaar, volgens Johan. “Wij hebben betonnen vloeren in onze stallen. Dat materiaal is niet brandbaar.”
Voor de zekerheid liet hij alle elektra wel checken op brandveiligheid. En het voerhek is geaard. Daarnaast worden alle machines en systemen jaarlijks gecontroleerd.
Tegen grote bedrijfsrisico’s als brand en storm is Johan verzekerd. “Die schade is te groot om zelf te dragen. Vooral nu we net een grote investering hebben gedaan in ons koffiehuis.” Alle kleine bedrijfsschade onder de € 10.000,- betaalt hij zelf. Denk aan een tweedehands tractor die uitvalt. Duurdere tractors vallen wel weer onder de verzekering.
Verzekeren tegen virusinfecties
Ook belangrijk als boer: het verzekeren van je vee. “Elk jaar overlijden een paar koeien”, zegt Johan. “Dat hoort erbij. Maar stel dat er een ziekte uitbreekt en al je vee overlijdt. Dan ben je ver van huis. Je vee is je alles, in dit vak.”
‘Onze verzekeringsadviseur snapt de agrarische sector.’
Er zijn verschillende aandoeningen die koeien kunnen krijgen. Johans koeien zijn daar gelukkig nog nooit door getroffen. “Het zal je maar gebeuren.”
De schade daarvan kan namelijk groot zijn. In het ergste geval sterven er dieren of moeten ze worden afgemaakt. Daarom heeft Johan voor een aanvullende dekking voor ziekte en ongevallen gekozen. “Als ik een groot probleem kan voorkomen, doe ik dat. Een verstandig boer kent zijn bedrijfsrisico’s.”
Milieurisico’s
Verder valt een werknemerschadeverzekering onder het verzekeringspakket van Johan. Net als een milieuschadeverzekering van Nationale-Nederlanden. “Stel dat je bedrijf dicht bij een sloot zit. Een van je mestzakken scheurt per ongeluk open en belandt in het oppervlaktewater. Dat is een dure grap.” Een ander milieurisico: asbestdeeltjes die door brand of storm vrijkomen.
Persoonlijk contact met verzekeringsadviseur
Jaarlijks hebben Johan en Genevieve een adviesgesprek met hun verzekeringsadviseur. Ze leggen hun wensen voor. Vervolgens kijkt de adviseur welke polis het beste bij hun boerenbedrijf past.
Johan maakt telkens afwegingen tussen de risico’s en de hoogte van de maandelijkse premies. “Is een bepaalde verzekering noodzakelijk? En zijn we niet dubbel verzekerd? Daar heb ik het dan over met onze adviseur.”
Genevieve: “Onze verzekeringsadviseur is betrouwbaar en oprecht. Hij woont hier in de omgeving, kent onze buurt en heeft verstand van de agrarische sector. De lijntjes zijn kort. Dat werkt prettig.” Johan: “Als er iets is, met de tractor bijvoorbeeld, bellen we hem. Dan staat hij zo op de stoep.”
Vertrouwen in de toekomst
Ondanks de beperkingen voor openstelling van hun horecagelegenheid door de Covid-19 maatregelen hebben Johan en Genevieve vertrouwen in de toekomst. Ze zijn verzekerd tegen de grootste bedrijfsrisico’s, doen hun werk iedere dag met plezier en bewegen mee met veranderingen in de maatschappij.
“Ik geloof dat de combinatie melkveehouderij en horeca gaat werken”, zegt Johan. “We zitten in een prachtig natuurgebied, tien minuten lopen van het centrum van Nijmegen. En heb je onze appeltaart al eens geproefd?”
Het boerenbedrijf verzekerd
Ondernemen in de landbouw, akkerbouw, (intensieve) veeteelt en tuinbouw kent specifieke risico’s. De regelgeving in de agrarische sector verandert bovendien continu. Met het complete pakket van Nationale-Nederlanden helpen we je de belangrijkste risico’s op je agrarische bedrijf af te dekken. Samen met je adviseur ondersteunt ons ervaren team je daarbij.