Nederland grootste EU-vleesexporteur, varkensvlees op plek 4
In 2020 exporteerde Nederland voor 8,8 miljard euro aan vlees. Daarmee was ons land de grootste vleesexporteur van de EU. Na Nederland volgen Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken als grootste EU-vleesexporteurs. Tegenover deze vleesexport stond een Nederlandse vleesimport van in totaal 3,8 miljard euro. Ook in exportgewicht is Nederland de grootste exporteur. Zo exporteerde ons land in 2020 3,6 miljard kilogram vlees. In een toelichting op de cijfers stelt Cor Pierik, landbouwspecialist bij het CBS, dat ondanks de positieve cijfers de Nederlandse varkensvleesexport een krimp laat zien. „Een gevolg van het krimpend aantal varkens als gevolg van de saneringsregelingen in de Nederlandse varkenshouderij”, aldus Pierik.
Grote vleesexporteur
Al decennia is Nederland een grote vleesexporteur. Zo was ons land in 2000 de grootste exporteur van de EU, met een export van 2,4 miljard kilogram vlees (5 miljard euro). Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor. Qua vleessoort is Nederland de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken). Nederland exporteerde voor 2,6 miljard euro aan varkensvlees. Spanje voor 5,7 miljard euro, Duitsland voor 4,2 miljard euro en Denemarken voor 2,7 miljard euro.
Bestemmingen
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees). Van de totale vleesexport van 8,8 miljard euro is 85 procent export van in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees en 15 procent (1,32 miljard euro) wederuitvoer of doorvoer. Wat betreft varkensvlees werd voor 299 miljoen euro naar Duitsland geëxporteerd, 738 miljoen euro naar China en 272 miljoen euro naar Italië.
Import
De totale Nederlandse vleesimport bedroeg in 2020 3,8 miljard euro. Hiervan neemt rundvlees 1,6 miljard euro voor haar rekening, varkensvlees 0,6 miljard euro en pluimveevlees 0,8 miljard euro en overige vleessoorten ook 0,8 miljard euro. Bijna een kwart van het ingevoerde vlees is afkomstig uit Duitsland. Op (grote) afstand volgen België, Polen, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste vleesleveranciers. Samen zijn deze vijf landen goed voor 57 procent van de totale Nederlandse vleesimport. Van het varkensvlees is 354 miljoen euro afkomstig uit Duitsland, voor 54 miljoen uit Polen en 108 miljoen euro uit België.
Economisch
De vleessector is voor Nederland een belangrijke economische factor. De binnenlandse afzet en export van vlees is goed voor 1,1 procent van het bbp. In 2015 was dit aandeel 1 procent. De vleesexport zorgt voor 4,2 procent van de totale exportverdiensten aan goederen van Nederlandse makelij. Volgens het CBS behoort vlees tot de producten waaruit Nederland de hoogste exportverdiensten haalt. De Nederlandse vleesafzet genereert ook veel werkgelegenheid. Zo zorgt de binnenlandse afzet en de export van vlees voor ruim 98.000 voltijdbanen (1,3 procent van de Nederlandse werkgelegenheid). Dit zijn ruim 12.000 banen (+14 procent) meer dan in 2015. De vleesexport is goed voor 53.000 voltijdbanen (+ 9.000 /+20 procent t.o.v. 2015) De binnenlandse vleesafzet is goed voor 45.000 voltijdbanen.