'Blijven inzetten op knaagdierenpreventie ondanks dat er geen bewijzen zijn dat muizen en ratten stalbranden veroorzaken'
De aanwezigheid van knaagdieren in en bij veestallen kan leiden tot knaagschade aan bijvoorbeeld elektriciteitskabels en daarnaast ook infectieziektes overbrengen. Maar of dit ongedierte door het knaaggedrag aan kabels ook verantwoordelijk is voor het ontstaan van brandschade kan de staatssecretaris Van Veldhoven-van der Meer (Infrastructuur en Waterstaat, I&W) niet bevestigen. Ze verwijst daarbij naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid die zegt niet over concrete bewijzen te beschikken dat knaagschade aan elektriciteitskabels daadwerkelijk tot stalbranden heeft geleid. Dat antwoordt de I&W staatssecretaris op vragen van de (voormalige) Tweede Kamer leden Van den Anker en Von Martels.
Erg actief
De twee CDA’ers vroegen aan de staatssecretaris of zij ermee bekend was dat, volgens een bericht van RTL4-Nieuws, de overheid erg actief bezig was om het aantal stalbranden als gevolg van knaagdieren omlaag te krijgen. In dit kader wilden de CDA’ers weten welke activiteiten de Rijksoverheid inmiddels heeft ondernomen om stalbranden, als gevolg van knaagdieren, terug te dringen en of die effect hebben gehad op de wijze van bestrijden van knaagdieren. Ondanks de uitspraak van de Onderzoeksraad voor Veiligheid roept staatssecretaris Van Veldhoven-van der Meer veehouders op om, mede ter voorkoming van genoemde effecten, zich te blijven inzetten op de preventie van knaagdieren in stallen.„Preventie is een centraal onderwerp in de werkgroep IPM-knaagdierbeheersing”, aldus de staatssecretaris.
IPM-cursus veehouders
In haar antwoorden verwijst de staatssecretaris ook naar de samenwerking van de ministeries van VWS, LNV, I&W en BZK, die volgens haar ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, werken aan knaagdierbeheersing. Zo faciliteert LNV samen met I&W het proces om tot een meer sectorgerichte, laagdrempelige IPM-cursus voor veehouders te komen. IPM staat voor Integrated Pest Management. Sinds 1 januari 2017 is IPM verplicht bij de bestrijding van ratten buiten gebouwen. Het doel van dit beleid is bepaalde chemische middelen (anticoagulantia) zo min mogelijk in te zetten door ratten- en muizenplagen zo veel mogelijk te voorkomen. Als preventieve maatregelen niet genoeg werken, dienen eerst mechanische producten, zoals klapvallen, te worden ingezet. Indien nodig mogen pas daarna de dieren worden bestreden met anticoagulantia. Om die middelen buiten te mogen gebruiken is een opleiding én een certificaat nodig. Rond 2023 wordt deze aanpak ook verplicht voor de bestrijding van ratten én muizen binnen gebouwen. Voor particulieren blijven na 2023 naar verwachting wel andere chemische bestrijdingsmiddelen tegen muizen beschikbaar, zonder de genoemde IPM-verplichtingen.
Plaagdierrisico-inventarisatie
Op verzoek van LNV voert het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) momenteel plaagdierrisico-inventarisaties uit op pluimvee-, varkens-, melkvee- en vleesveebedrijven. Dit om inzicht te krijgen in de aanwezigheid en de risico’s van ratten en muizen op deze bedrijven. Dit onderzoek dient uiteindelijk informatie en inzicht te verschaffen in de effectiefste maatregelen ter monitoring, preventie en beheersing van knaagdieren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Tweedekamer.nl