Deens onderzoek: ‘Ventilatie verspreidt MRSA-bacterie niet buiten de stal'
MRSA-bacteriën blijven een regelmatig terugkerend onderwerp bij veehouders en hun gezinsleden en medici. Zeker bij de opname van een persoon die veelvuldig in een stal en/of op een veebedrijf vertoeft gaan in een Nederlands ziekenhuis vaak de alarmbellen af. Voor onderzoekers van de Deense Technische Universiteit in Kongens Lyngby en de Universiteit van Aarhus reden om tussen oktober 2018 en december 2018 te onderzoeken of deze bacterie zich via het ventilatiesysteem ook buiten de stallen verspreidt. Daartoe namen ze luchtmonsters uit de uitlaten van het ventilatiesysteem en op diverse plekken in de directe omgeving van een varkensbedrijf. Ze vonden de MRSA-bacterie in zeer lage concentraties tot op maximaal 50 meter van de stallen. Op basis van hun onderzoek trekken ze de conclusie dat verspreiding van MRSA vanuit varkenshouderijen via de lucht geen belangrijke route voor menselijke besmetting lijkt te zijn voor personen die een hele werkdag buiten een varkenshouderij verblijven. Over hun bevindingen hebben de onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Frontiers in Veterinary Science’.
Ongevoelig voor bepaalde antibiotica
MRSA staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De bacterie is ongevoelig voor een behandeling met antibiotica die lijken op het middel meticilline, een groep middelen die veel gebruikt wordt in de humane gezondheidszorg. MRSA komt ook bij verschillende diersoorten voor en kan van dier op mens worden overgedragen. Binnen sommige delen van de veehouderij komt MRSA regelmatig voor zoals bij varkens, vleeskalveren en vleeskuikens.
Twee soorten
Grofweg bestaan twee soorten MRSA-bacteriën: de ‘ziekenhuis-MRSA’ en de veegerelateerde MRSA (LA-MRSA). De kans dat iemand de ‘ziekenhuis-MRSA’ bij zich draagt is het grootst bij mensen die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De kans dat iemand de veegerelateerde MRSA bij zich draagt is het grootst bij mensen die in nauw contact staan met dieren, zoals veehouders en hun familieleden en veeartsen. Varkens, vleeskalveren, vleeskuikens en paarden vormen een reservoir voor de zogenaamde ‘veegerelateerde MRSA’. Deze variant kan ook op mensen worden overgedragen. Er zijn echter aanwijzingen dat deze zich minder goed verspreidt tussen mensen dan niet-veegerelateerde MRSA. Ook lijkt de veegerelateerde MRSA minder en minder ernstige infecties te veroorzaken.
Gevolgen
Voor veehouders, hun gezinsleden en bijvoorbeeld dierenartsen kan de aanwezigheid van de MRSA-bacterie in de stal gevolgen hebben bij een ziekenhuis opname. Bij personen waar de MRSA-bacterie is aangetroffen, worden tijdens de opname en/of ingreep isolatiemaatregelen genomen. Welke maatregelen precies worden toegepast, hangt af van de soort MRSA die de patiënt bij zich draagt. Bij een veegerelateerde MRSA zijn de maatregelen minder streng.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: NVWA, Kongens Lyngby University