Belgische diervoedersector wil stikstofuitstoot met zeker 10 procent verlagen
De Belgische veevoederfabrikanten streven naar een verlaging van het stikstof- en fosforgehalte in voeders. „Die moeten helpen om emissies van stikstof en fosfor naar het milieu te beperken”, legt Katrien D'hooghe, managing director BFA, aan Vilt.be uit. Stikstof en fosfor zijn in België, net als in Nederland, actueel thema’s. „Het stikstofdossier baart onze sector veel zorgen. Niet enkel landbouwbedrijven worden getroffen, de ganse keten van toelevering tot afnemers is betrokken.”
Reductie ongeveer 15 procent
BFA verwacht dat via sectorale voedermaatregelen het mogelijk moet zijn om de ammoniakemissie van de veehouderij te verlagen. Recente innovaties en de beschikbaarheid van synthetische aminozuren kunnen helpen om stapsgewijs het ruw eiwitgehalte in pluimvee- en varkensvoeders te verlagen. Veevoerbedrijven zeggen zich sterk te maken dat ze met deze voedermaatregel de totale ammoniakuitstoot van de Vlaamse veehouderij kunnen doen dalen met bijna tien procent. Aan de ketenpartners heeft BFA voorgesteld om samen na te denken over een aanpak van de in de intensieve veehouderij als ook de rundveehouderij. Op die manier verwachten ze dat een reductie van ongeveer 15 procent, uitsluitend door voedermaatregelen, haalbaar moet zijn.
Groeikansen behouden
BFA geeft verder aan dat ze niet direct voor een verdere uitbreiding van de Belgische veestapel is, maar wil de groeikansen behouden voor individuele landbouwers die in de toekomst duurzaam willen ondernemen”. „Wij hebben als sector niet de gewoonte om af te wachten en te kijken wat er op ons afkomt, we willen zelf stappen ondernemen”, stelt Katrien D’hooghe. En dus hoeft het niet te verwonderen dat BFA al een voorstel heeft uitgewerkt dat al werd voorgelegd aan de regeringspartijen. Er wordt ook geïnvesteerd in onderzoek naar voedermaatregelen om de methaanuitstoot van runderen terug te dringen en in onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen. En jaarlijks wordt bijna een half miljoen euro geïnvesteerd in het verder verduurzamen van de aanvoerketen van soja.
Voedings- of biobrandstoffenindustrie
De omzet van de Belgische diervoedersector steeg overigens met3,2 procent in vergelijking met 2019. Met een omzet van 4,7 miljard euro vertegenwoordigen de BFA-leden tien procent van de omzet van de totale voedingsindustrie. Met 3.753 personen die werken in de diervoedersector bleef de tewerkstelling nagenoeg stabiel in 2020 in vergelijking met de voorgaande jaren. Bijna de helft van de verwerkte voederproducten zijn granen (46 procent), waarvan tarwe, maïs en gerst de belangrijkste categorieën zijn. Ongeveer 20 procent wordt gevormd door de bijproducten van oliehoudende zaden en ruim tien procent door de bijproducten van natte en droge vermaling van granen. De resterende 20 procent, bestaat uit een restcategorie. Heel wat van die bestanddelen worden gerecupereerd uit de voedings- of biobrandstoffenindustrie. Het gaat om de zogenaamde nevenstromen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.