Duits landbouwministerie vraagt meer steun voor varkenshouderijen en bestrijding AVP
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/09/640/92da65707.-detail.jpg)
Veel varkenshouderijen in heel Duitsland staan door de varkenspest onder economische druk als gevolg van gesloten markten van derden en andere aankoopbeperkingen. Vooral de bedrijven in de verboden gebieden in Brandenburg en Saksen worden getroffen. De betrokken deelstaten hebben alle nodige maatregelen genomen om de Afrikaanse varkenspest in Duitsland uit te bannen en de bedrijven in de verboden gebieden te ondersteunen. Om met het oog op de huidige epidemie toekomstperspectief te bieden voor varkenshouderijen, zijn verdere steun- en financieringsprogramma's nodig, die de federale regering in overleg met de Europese Unie moet implementeren.
Subsidieprogramma
Brandenburgse minister van Landbouw Axel Vogel: „We willen boerderijen ondersteunen met een subsidieprogramma in het geval van een epidemie gerelateerde tijdelijke stopzetting of gedeeltelijke stopzetting van de productie. De bedrijven moeten kunnen blijven functioneren en betrouwbare verwerkings- en marketingkanalen hebben, en een permanente stopzetting van de productie moet worden uitgesloten. ” Bovendien riep het Brandenburg-initiatief de federale regering op om de samenwerking met Polen te intensiveren om effectieve gezamenlijke stappen te nemen in het grensgebied Ondernemen om de Afrikaanse varkenspest in te dammen en uiteindelijk de dierziekte terug te dringen.
Vogel: „Door hun geografische ligging hebben bedrijven in Brandenburg soms nauwe bevoorradingsrelaties met slachthuizen in het westen van Polen, die zich ook in beperkte gebieden bevinden. De mogelijkheid om aan deze slachthuizen te leveren zou de economische situatie van de varkenshouderijen aanzienlijk verbeteren, aangezien er momenteel slechts één slachthuis is voor hun dieren in Duitsland." Volgens de Varkenspestverordening is het vervoer van varkens over de grenzen van EU-lidstaten echter verboden bij uitbraken van AVP. Ook mogen varkens niet naar de slacht in een naburig EU-land, ook niet als het slachthuis zich ook in een beperkt gebied bevindt.
Wildzwijnvrije zone
Brandenburg gaat nu ook een tweede hek langs de grens met Polen bouwen om zo een wildzwijnvrije zone te realiseren en de voortdurende insleep van wilde zwijnen te stoppen. De deelstaat was hierover in onderhandeling met Polen, maar dat liep op niets uit. Volgens deelstaatminister Anna Heyer-Stuffer is de zone dringend nodig, omdat er langs de grens telkens nieuwe besmette wilde zwijnen worden gevonden. Het enkele hekwerk houdt de dieren blijkbaar niet tegen. De twee vaste hekwerken komen op minimaal 500 meter afstand van elkaar. Brandenbrug verwacht dat kosten van het hekwerk onder andere cofinanciering vanuit Europa en alle zestien Duitse deelstaten gedragen wordt.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Duitse ministerie van Landbouw, Deelstaat Brandenburg