Column: De strijd om de varkensprijs is begonnen
De komende week wordt een spannende week. Wie heeft het meeste lef? Dat is bepalend voor de varkensprijs. De vraag naar varkens is er. Handelaren worden gevraagd om de varkens eerder te leveren, maar ook bij hun is het aanbod niet groot. De slachtgewichten zakken hard met 2,5 kilogram naar beneden in drie weken en dat is toch fors. Heel fors zeg maar gerust.
De onderdelenmarkt wordt pas weer beter als de varkensprijs stabiliseert
Maar wat gaat er gebeuren? Er wordt gesproken dat de handelaren praten over plus 3 centen tot min 13 centen. De eersten zullen zelf vaak ook varkenshouder zijn, maar zeker ook aanvoelen hoe de markt er werkelijk voor straat. De handelaar die min 13 cent wil, heeft niks meer van boerenbelang in zich. Hij wil alleen zijn eigen portemonnee spekken en het voor de slachterij goed doen. Op de onderdelenmarkt wordt er geklaagd. Deze stond natuurlijk onder druk, maar nu wordt er geprobeerd met de gedachte: ‘Als we de varkensprijs nog kunnen laten zakken dan kunnen we ook nog een keer mee zakken.’ De onderdelenmarkt wordt pas weer beter als de varkensprijs stabiliseert en dat zal sneller gaan als de varkensprijzen weer gaan stijgen. Voor Boerenvarkensprijs was één ding duidelijk: De vraag naar varkens is er en als vraag en aanbod zijn werkt doe, hoort hier op zijn minst een onveranderde prijs bij. Dat doet de Boerenvarkensprijs dan ook en houdt zijn notering op 1,73 euro.
In Duitsland is het niet veel anders. Alleen daar gaat de Teleporc een stapje verder. De Duitse VEZG had woensdag al de moed om zijn prijs onveranderd te houden. Ook in Duitsland is er vraag naar varkens en ook daar dalen al wekenlang de gewichten. Er was in Duitsland dus maar één mogelijkheid en dat was onveranderd. De grote slachterijen wensen weer met ‘Hausepreisen’ te werken; voor wat dit trouwens waard is. Vion deed min 4 centen, maar koopt veel op VEZG-notering. Tönnies gaat voor zijn contract varkens onveranderd betalen, maar voor de vrije varkens betaald ze min 8 centen. Alleen in Duitsland zijn de boeren niet gek en worden varkens niet geleverd. Er is dus een soort van boycot ontstaan. Teleporc ziet het heel scherp en verhoogde zelfs zijn prijs met 2 centen. Vraag en aanbod noemt men dat.
Vrijdagavond is er al een riante negatieve voorzet gegeven
Dus het gaat spannender worden. Vrijdagavond is er natuurlijk al een riante negatieve voorzet gegeven en het inkoppen op maandagmiddag is niet zo moeilijk meer. Voor woensdag zakt de rest. Dan zal men dit wel volgen, is de verwachting. Eerder ging Van Rooi altijd al sneller over tot positieve actie op het moment dat de markt kantelde, maar ze hebben nu nog steeds de boycot van China erop liggen. Ze zullen daarom ook niet zo’n haast meer maken om de varkensprijs de komende week een positieve impuls te geven.
Kijken we even over de grens. België doet min 6 centen en Denemarken doet min 2,7 centen en komt daarmee op min 10 centen in twee weken. In Frankrijk is de daling nu ook begonnen. Ze leveren natuurlijk op dezelfde Europese markt en laten de prijs zakken met welgeteld 1 cent. Spanje heeft nu in twee weken 4 centen van de prijs afgedaan en blijft nog ver boven de Nederlandse- en vooral Duitse noteringen staan. Volgens de berichten moesten de Duitsers toch ook hun vlees kwijt op dezelfde Europese markt.
De druk is niet zo groot dat dit forse neerwaartse stappen rechtvaardigt
De druk van afgelopen weken op de varkensmarkt heeft natuurlijk ook zin invloed op de biggenmarkt. Al is de druk niet zo groot dat dit de forse stappen van sommige noteringen rechtvaardigt. De Duitse notering daalde vorige week 8 euro en noteert voor deze week onveranderd. Zo deden meerdere noteringen vorige week forse stappen. Was dit allemaal nodig, is de vraag? Natuurlijk daalt de prijs als de vraag weg valt en natuurlijk ook als de varkensprijs naar beneden gedrukt wordt, maar in de markt is vraag en aanbod ook alweer redelijk in evenwicht. Dat zal de markt de komende weken goed doen. De Boerenvarkensprijs moet deze week nog met 2 euro zakken en komt daar mee op 49,50 euro.
Pest in Nederland. Mooi. Dan kunnen we ook deze sector opruimen
De zomer is weer aangebroken en dat is vaak de tijd dat er varkensbedrijven besmet worden met het virus. We zien het in Polen al meerdere jaren en ook deze week weer zijn er vijf bedrijven besmet en geruimd. Als je de kaart erbij pakt waar de gevonden besmette zwijnen op staan, dan zie je dat ze daar in de buurt in de afgelopen periode niks is gevonden. Dat is vreemd, want het is veel logischer dat er juist besmette zwijnen in de hoge besmettingsgebieden zouden moeten worden gevonden. Vermoedelijk doen ze daar niks aan en heeft alleen West-Polen prioriteit. Denemarken heeft er wel werk van gemaakt om zijn varkensstapel te beschermen en heeft afgelopen week het laatste wilde zwijn geschoten. Goede zaak. Wat doen we in Nederland? Een paar borden plaatsen met een waarschuwende tekst en dit zal dan wel zorgen dat het virus het weet dat het hier niet mag komen. In een ‘stad’ als Hattem rennen en wroeten de wilde zwijnen vrolijk door de tuinen. Vandaag of morgen gooien ze ergens en kliko om en dat zorgt ervoor dat alle waarschuwing borden teniet worden gedaan. In Nederland laten we de boel maar mooi op zijn beloop. Het begint er steeds meer op te lijken dat dit een strategische keuze is. Pest in Nederland. Mooi. Dan kunnen we ook deze sector opruimen. Het is wachten tot het fout gaat.