Streptokokken bij biggen: wat kun je ertegen doen?
Hygiënisch werken volgens vaste protocollen en gerichte inzet van de juiste voeders draagt enorm bij aan het behalen van goede technische resultaten en het opfokken van kwaliteitsbiggen. Maar wat nu als hersenaandoeningen bij jouw biggen een probleem vormt? Hoe kom je er dan zo snel mogelijk vanaf?
Hoe herken je een infectie met streptokokken?
Een infectie met de streptokokkenbacterie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij biggen. Maar liefst 30% van de uitval na spenen wordt veroorzaakt door streptokokken suis (suis betekent ‘varken’). Er zijn wel meer dan 35 verschillende typen streptokokken suis bekend. Slechts 3 tot 5% veroorzaakt ziekteverschijnselen.
Hersenvliesontstekingen en gewrichtsontstekingen zij de bekendste ziekteverschijnselen van een streptokokkeninfectie. Gespeende biggen kunnen plotseling dood in het hok liggen. In het beginstadium van hersenvliesontsteking (meningitis) ligt de big trillend op de buik en maakt snelle, zijwaartse bewegingen van de ogen. Als de hersenvliesontsteking al verder gevorderd is, ligt de big op zijn zij en maakt de kenmerkende fietsbewegingen.
Gewrichtsontstekingen is te zien aan de dikke, pijnlijke gewichten en kreupele biggen. Maar de bacterie kan ook bloedvergiftiging (met plotselinge sterfte), longontsteking, hartklepontsteking, overige ontstekingen en abortus veroorzaken.
Welke risicofactoren spelen een rol bij streptokokkeninfecties?
Streptokokken zitten overal in de omgeving van het dier. Biggen raken direct na geboorte met de bacterie besmet. Bij voldoende biestopname, een normale weerstand en goede hygiënische omstandigheden, veroorzaken streptokokken doorgaans geen problemen. Is de weerstand echter verlaagd of de infectiedruk hoog, dan steekt het de kop op.
De bacterie bevindt zich in de voorste luchtwegen (neus, keel), in het maagdarmkanaal en geboortekanaal van de zeug. Een infectie start met kolonisatie van bacteriën in de neusholte van de big, waarna de bacteriën het lichaam binnendringen en zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen. Overdracht van streptokokken gebeurt met name via neus-neus contact. Er zijn een aantal risicofactoren te benoemen die een rol spelen in de activiteit en verspreiding van streptokokken.
- Te weinig biestopname
- Mengen van verschillende tomen (biggen overleggen in het kraamhok of tomen mengen bij opleg na spenen)
- Verminderde maagbarrièrefunctie
- ‘Lekkende darm’
- Te hoge voeropname of te veel aan nutriënten (te geconcentreerd voer)
- Te hoge bezettingsgraad
- Plotselinge voerovergang
- Suboptimaal klimaat
- Wonden en naalden
- Co-infectie met andere ziekteverwekkers
9 Tips om een streptokokkeninfectie te voorkomen of verminderen
- Zorg dat alle biggen voldoende biest opnemen
- Werk zo hygiënisch mogelijk
- Hanteer een strikt all-in all-out-beleid
- Beperk het overleggen van biggen in de kraamstal
- Optimaliseer het stalklimaat
- Voorkom een té hoge bezettingsgraad
- Hou andere infecties zoals PRRS en PCV2 onder de duim
- Verwijder aangetaste biggen uit de groep
- Maak met de dierenarts een behandelplan
Kijk voor een toelichting op deze tips op https://www.forfarmers.nl/varkens/nieuws-kennis-en-advies/big-gezondheid.aspx
Meer informatie over maatregelen met betrekking tot streptokokkeninfecties?
Wil je advies over voer-, water of managementmaatregelen die je op jouw bedrijf kunt nemen om streptokokkeninfecties te voorkomen of aan te pakken? Klik op onderstaand button.