POV: ‘Goed nieuws: veel minder resistentie antibiotica’
Om de resistentie bij dieren te monitoren worden er volgens de POV jaarlijks verschillende soorten monsters genomen, bijvoorbeeld aan de slachtlijn en vlees in de supermarkt. Hieruit blijkt dat de laatste tien jaar bij varkens, koeien en kippen die voor de voedselproductie worden gehouden, de aanwezige darmbacteriën steeds minder resistent zijn geworden.
Er wordt ook naar specifieke vormen van resistentie gekeken, bijvoorbeeld naar ESBL-producerende bacteriën (ESBL zijn enzymen die veelgebruikte antibiotica kunnen afbreken, zoals penicillines). Bij varkens(vlees) is het aantal van deze bacteriën op een stabiel, laag niveau. Ook komen bacteriën met een specifiek gen voor resistentie tegen colistine nauwelijks voor in de varkenshouderij. De POV is van mening dat deze resultaten laten zien dat de geleverde inspanningen hun vruchten afwerpen en een goede stimulans zijn om verder te werken met het plan van aanpak dat sinds januari 2021 van kracht is.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: POV