Permanent hek van 255 kilometer langs Pools-Duitse grens gereed
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Anna Heyer-Stuffer, en hoofd van het AVP-crisisteam, over de afronding van de werkzaamheden: „Het permanente hek langs de Oder en Neisse is een van de belangrijkste maatregelen om de verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. De strijd tegen de ASP is een gigantische taak. We worden altijd geconfronteerd met moeilijkheden zoals munitievondsten of slecht begaanbare grond. In totaal heeft Brandenburg de afgelopen maanden zo'n 670 kilometer permanent hekwerk langs de grens en de kerngebieden gebouwd. Ter vergelijking: Denemarken heeft binnen een jaar 70 kilometer gebouwd, België 300 kilometer. Zonder het onvermoeibare werk van de medewerkers in de staat en de districten, de veterinaire kantoren en de betrokken bouwbedrijven was dit niet mogelijk geweest."
Het hek is belangrijk, want volgens de het Brandenburgse bestuur zijn onlangs positieve AVP-vondsten gevonden in Polen nabij de grens met Brandenburg of direct aan het vaste hek. „We zien dat de hekken werken en de epidemie in bedwang houden. Er zijn slechts enkele gevallen binnen de dubbel omheinde witte zones, waaruit blijkt dat deze zones effectief zijn. Tot nu toe hebben we de ziekte in het oosten van het land kunnen houden, maar de epidemische druk vanuit Polen is enorm. Het staatscrisisteam besloot daarom vorige week om een tweede hek langs de grens te bouwen", zegt Heyer-Stuffer.
1.496 gevallen
Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) vond vorige week verschillende AVP-gevallen onderwilde zwijnen, voornamelijk in Brandenburg in de districten Oder-Spree en Frankfurt (Oder) Stadt. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu 1.496 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. De Duitse varkensstapel is nog steeds vrij van de varkenspest.