Nieuw welzijnslabel voorkomt castratie bij Waalse varkens
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/11/704/foto_varkens_marcassou.-detail.jpg)
In de Ardennen hebben ze voor een primeur gezorgd. „Het is de allereerste keer dat we met de boeren en de veevoederbedrijven rond de tafel hebben gezeten om dit label op te richten”, zegt Inge Ooms van Marcassou, een bedrijf uit de Ardennen dat gezouten hammen en droge worst verwerkt. „We hebben voor dit project ook contacten met GAIA en Greenpeace gehad.”
Een belangrijke pijler van het merk le Cochon bien-être steunt op het respect voor dierenwelzijn. „Dit label maakt het mogelijk om de omstandigheden van de varkens te verbeteren en garandeert dat de varkens meer ruimte hebben in de stallen, speelgoed om zich af te leiden en kwaliteitstransport”, zegt Inge Ooms. “
Geen castratie
De varkens mogen in geen geval gecastreerd worden. Daarom wordt er samengewerkt met veevoederbedrijf Dumoulin. „Ze hebben een speciale voeding die de laatste veertien dagen gegeven wordt aan de mannelijke varkens om geurhinder te voorkomen”, zegt Ooms. „De dierenvoeding is natuurlijk en plantaardig. Er zitten meer dan zestig procent granen in. De varkens ontvangen overigens geen antibiotica, tenzij ze ernstig ziek zijn. Dan wordt het niet meer opgenomen in het label van le Cochon bien-être. De varkens krijgen meer ruimte. Er worden voldoende speeltjes voorzien. We hechten belang aan ventilatie.”
Gesloten circuit
Marcassou werkt met negen lokale, kleine familiale landbouwers om de afkomst en de kwaliteit van het vlees te waarborgen, net als het respect voor normen inzake dierenwelzijn. Het label garandeert dat de boerderijen familiaal zijn en een gesloten circuit hebben. De biggen worden op de boerderij geboren en blijven daar. „We hebben geen raskeuze opgelegd”, zegt Ooms. „We willen wel dat het een stressbestendig ras is.”
Daarom is er ook geen transport met biggen. „Ze worden niet van het ene naar het andere bedrijf gebracht”, zegt Ooms. „Alles blijft in de straal van onze fabriek. We hebben afgesproken om de prijzen stabiel te houden. We spreken een prijs af op jaarbasis. Ze worden goed vergoed. We voorzien een meerprijs voor al hun inspanningen.”
Voordelen
Guillaume Surlémont van boerderij van Solière is één van de boerderijen waarmee samengewerkt wordt. „Dat project laat ons als landbouwer toe om beter te zorgen voor onze dieren, om meer controle te hebben over onze productie en over haar kwaliteit. Dit label heeft dus voordelen voor iedereen, varkens, landbouwers, en natuurlijk de consumenten.”
Ook bij het slachthuis is er controle en oog voor dierenwelzijn. „Bij het afladen van de varkens aan het slachthuis, is er een gele procedure die moet gevolgd worden”, zegt Ooms. „De varkens moeten apart gehouden worden. Ze krijgen 2 uur rusttijd. Er wordt zelfs verneveling voorzien.”
Uitgebreid lastenboek
Het hele project is samengevat in een uitgebreid lastenboek dat goedgekeurd werd door de Waalse regering. “Zo is het voor alle partners duidelijk”, zegt Ooms. “Er is een constante kwaliteit en een constant respect. Het hele project wordt gecontroleerd door een onafhankelijk certificeringsbureau. Indien iemand in de hele keten niet voldoet aan de voorwaarden, kunnen er boetes uitgeschreven worden.”
Informatie
Met het label "Le Cochon bien-être" zullen consumenten onmiddellijk weten dat ze kwaliteitscharcuterie kopen die geproduceerd is in de Ardennen met lokaal vlees en respect voor dierenwelzijn. Het label en merk vertegenwoordigen een engagement rond de herkomst van producten en zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Marcassou, lokale familiale veehouders, een lokaal slachthuis (Lovenfosse) en de producent van varkensvoer in de regio (Dumoulin). Alle partners van het merk zijn gevestigd in Wallonië, in een straal van ongeveer honderd kilometer rondom de fabriek van Marcassou in de Ardennen. Het lokaal aspect staat dus echt centraal bij het merk, en dat doorheen het volledige proces.
Smaak
Gaat dit project nu ook invloed hebben op de smaak van het vlees? „De consument gaat zeker zijn vertrouwde smaak terugvinden, zegt Ooms. „Dat hebben we getest met blinde testen.” Bij Marcassou worden meer dan 60 jaar kwaliteitsproducten geproduceerd in de Ardennen. „En dat zal altijd het geval zijn met het gamma Le Cochon bien-être”, zegt Sébastien Lenoir, verantwoordelijke van de Marcassoufabriek in Champlon. „Met dit label gaan we nog verder. We bevoorraden ons lokaal. We steunen de lokale economische ontwikkeling dankzij een sterk partnership met de familiale landbouwbedrijven in de regio. Alle partners van dit merk moeten een strikt lastenboek respecteren zowel op vlak van kweek als op vlak van dierenwelzijn."
Om het varken volledig te verwaarden, zoekt Marcassou nog partners om mee samen te werken.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Marcassou