Grondstofprijzen dalen de komende maanden mogelijk met 30 procent
De marktprijzen van de voerprijzen voor soja en maïs staan momenteel op een zeer hoog niveau, wat de pluimveehouders toch aardig voelen. De prijzen voor gerst en tarwe zijn al in dalende lijn. De pluimveehouders hopen dat de prijzen verder naar beneden gaan en zich stabiliseren op een lager niveau. Een wens die werkelijkheid lijkt te worden.
Maïs
Steen Jakobsen voorspelt dat de maïsprijzen de komende maanden zullen dalen. Voor de dagprijzen schat hij de daling op 30 procent. „Ik verwacht dat we over 3 maanden waarschijnlijk weer rond de 200 euro per ton gaan betalen in plaats van de 270 à 280 euro nu”, zegt Jakobsen. „Ik verwacht dat we uiteindelijk naar 20 euro per 100 kg gaan.” De termijnprijzen (nieuwe oogst) zijn al met 20 procent gedaald, maar Jakobsen verwacht dat die nog eens met 10 procent zullen dalen. De reden is de goede oogst in heel Europa en USA.”
Tarweprijzen dalen
Ook de tarweprijzen zullen vermoedelijk met 30 procent dalen van 250 EUR naar de 180 à 200 euro per ton. Omgerekend betaal je dan tussen de 18 à 20 euro voor 100 kilo tarwe, tegenover 25 euro nu. „Ik verwacht dat die daling veel sneller komt dan bij de maïs”, zegt Jakobsen. „Ik denk dat we al in augustus in die niveaus zullen gaan. De reden is een uitstekende oogst. En die zal wellicht nog beter zijn dan we op dit ogenblik verwachten.” Dat komt ook hier weer door de goede oogst.
Goede oogst
De goede oogst is er vooral gekomen omdat het zoveel geregend heeft. De beelden van de goede oogst heeft Jakobsen met zijn eigen ogen zelf gezien op basis van satellietbeelden en via hun partnerbedrijven op de grond. „Europa is uitstekend. We zien hier de beste oogst ooit. Het ziet er echt goed uit. Ik kan weinig plekken in Europa vinden waar de situatie kritisch is. Dat is eigenlijk niet normaal, want normaal loopt het er vaak ergens mis, zoals in Polen, Roemenië of Frankrijk.”
Soja
De sojaprijzen zijn al veel gedaald. Jakobsen ziet toch nog ruimte dat die nog verder zullen dalen. De prijzen voor gerst ziet hij ook dalen, al is deze grondstof vooral interessant voor varkenshouders. „De goede oogst speelt hier ook een goede rol in”, zegt Jakobsen. „De regen viel op het juiste moment.” De daling blijft helaas niet duren. Volgens Jakobsen komt er na de daling weer een grote stijging. Maar niet zo hoog als vorig jaar.
Daling tarweprijs
Landsbond Pluimvee bevestigt de goede trends. „Er zit vooral een grote voorraad aan te komen door de goede oogst”, zegt Danny Coulier, voorzitter van Landsbond Pluimvee. „Ook in België gaan we beginnen oogsten. We hebben wel onvoldoende tarwe voor eigen gebruik, wat we zullen moeten compenseren door te importeren.”
China spuit mist
Op het webinar kregen de deelnemers meer inzichten over de internationale markt. Op de kaarten zagen we dat de productie wereldwijd gebeurt. De productie in Vlaanderen is maar miniem als je naar de wereldwijde productie kijkt. Ook de rol van China kwam aan bod. Jakobsen heeft lange tijd gewerkt met China. „Je mag er op vertrouwen dat ze je de informatie geven dat ze willen dat je weet”, zegt Jakobsen. „En eigenlijk vind ik het erger dat de rest van de markt dat niet weet en dat ze dat niet beseffen. Als je dat weet, dan weet je dat je die Chinese data met enige voorzichtigheid moet bekijken. Een land als China dat de het meeste graan ter wereld importeert, zal de prijzen omlaag proberen te praten. Dat snap ik wel.”
Rol van China
Ook Landsbond Pluimvee is zich dankzij het webinar ook meer bewust van de rol die China speelt. “Het meest frappante is dat we zagen dat China zo veel mist kan spuien”, zegt Coulier. “En dat dat zo’n grote impact heeft op de markt. China speelt een zeer grote rol. Het toont aan dat we mondiaal moeten rekening houden met wat er speelt en allemaal gebeurt of kan gebeuren.”
Informeer je
Danny Coulier geeft de pluimveehouders het advies om zoveel mogelijk kennis op te slaan en binnen te halen. „Het gebeuren en kennisinzicht is een belangrijke parameter”, zegt Coulier. „Dus lijkt het me belangrijk dat je als bedrijf een risico-indekking doet. Dankzij marktinformatie kan je bepaalde risico’s gaan inschatten. Als je niet weet wat er in de markt gebeurt, kan je er moeilijk op anticiperen. Weet dus wat er in de markt gebeurt. Vlaanderen betekent op wereldvlak niets op het vlak van de productie van granen, soja en maïs. Laat je ook niet leiden door emoties, maar door feiten.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Jeroen Verdenius